Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"In gesprek met partijen die begrijpen dat borging belangrijk is"

Meer ondersteuning nodig voor EKO Horeca en Catering certificering in Nederland

Er liggen groeikansen voor biologische producten in de horeca, dat is één van de conclusies uit het onderzoeksrapport 'Biologisch in de horeca 2024' dat eind mei door The Food Research Company (TFRC) gepresenteerd werd. Hoe kijken ze vanuit Stichting EKO-keurmerk naar dit rapport?

Bavo van den Idsert geeft namens EKO Horeca en Catering certificering aan heel blij te zijn met het rapport, waaruit onder meer blijkt dat faciliterende wetgeving vanuit de overheid nodig is om het gebruik van biologische producten in de horeca te vergroten. "Het voortreffelijke FSIN rapport 'Kansen voor biologisch in de Horeca' geeft niet voor niets het advies aan de overheid om zorg te dragen voor een publieke certificering. Dit is van groot belang omdat Horeca/Catering buiten de scope van de EU biologische wetgeving valt. Dat betekent dat het EU-logo niet gebruikt mag worden en dat er geen toezicht is op het gebruik van de aanduiding 'biologisch' op een menukaart. Juist om die reden is Stichting EKO-keurmerk in 2015 gestart met Horeca certificering volgens het Deense model, met brons (20-50%), zilver (50-80%), goud (80-100%) en 100% goud categorieën. Alleen door middel van het EKO Horeca keurmerk kan een restaurant of bedrijfsrestaurant haar klanten garanderen dat men biologisch niet alleen op de kaart zet, maar het ook in de maaltijden verwerkt."

Stichting EKO-keurmerk op de Organic Foodfair van BD-Totaal (november 2023). Daar informeerden Poppe Braam, Bavo van den Idsert en Harrie Janssen bezoekers over de inhoud en voordelen van de EKO-Horeca en -Catering certificering.

Hij vertelt dat ze regelmatig klachten binnen kregen over restaurants die wel zeggen of schrijven biologische wijn te schenken, of biologische ingrediënten te gebruiken, maar het vervolgens niet konden aantonen. "Met het EKO Horeca en Catering keurmerk ben je er wel zeker van dat het percentage biologische ingrediënten wordt gebruikt, want daar wordt op gecontroleerd."

Meer communicatieve ondersteuning nodig in Nederland
Volgens Bavo laat het FSIN rapport zien dat de klant er klaar voor is. "Dat wil zeggen voor de meerwaarden die biologisch te bieden heeft voor klimaat, gezondheid en dierenwelzijn. En Denemarken toont aan dat het snel kan gaan. In vijftien jaar tijd zijn daar 3.500 restaurants gecertificeerd, maar daar worden alle controlekosten door de overheid betaald. In Duitsland is het Deense model nu ook van start gegaan, met een brons-zilver-goud Horeca certificering die door de overheid wordt beheerd. Daar moeten deelnemers wel zelf de controlekosten betalen. In Nederland moeten we het met het private EKO-Horeca keurmerk doen, zolang de overheid het advies van FSIN niet overneemt. Maar daar zal veel meer communicatieve ondersteuning aan gegeven moeten worden, want daarvoor heeft Stichting EKO-keurmerk de middelen niet. Zelf zijn we in gesprek met partijen die begrijpen dat borging belangrijk voor de Horeca en Catering is. Want het laatste wat je wilt als consument is dat je niet op je bord krijgt wat je beloofd wordt."

Voor meer informatie:
Stichting EKO-keurmerk
HNK Ede Horapark
Bennekomseweg 43
6717 LL Ede
030 2320493
[email protected]
www.eko-keurmerk.nl