Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Start verkiezing

Wie wint de Koelste Koeienweide Cup?

Vandaag start de eerste editie van de Koelste Koeienweide verkiezing van Wakker Dier. De dierenwelzijnsorganisatie nomineert twee biologisch-dynamische boeren die hun koeien schaduw geven in de wei. Koeien krijgen snel last van de hitte, maar weides zonder schaduw zijn eerder regel dan uitzondering volgens de dierenwelszijnsorganisatie. Leonie Vestering van Wakker Dier: "Gelukkig zijn er boeren die laten zien dat het anders kan. Die zetten we met deze verkiezing in het zonnetje."

Omdat koeien al bij temperaturen vanaf 21 graden last kunnen hebben van hitte, is schaduw in de wei essentieel. Maar in een steekproef bij koeien in de wei van Wakker Dier in 2022 had bijna driekwart van de koeien geen schaduw. Met deze verkiezing geeft Wakker Dier een podium aan boeren die hun koeien wél schaduw bieden.

Biodynamische Melkveeboerderij Keurentjes in Rutten (Flevoland)
Gerard Keurentjes combineert al jaren het houden van koeien met bosbouw. Hierdoor kunnen zijn Fries-Hollandse koeien en kalfjes samen afkoelen in een mooi bos. Ook kunnen ze daar hun dieet van kruidenrijk gras aanvullen met veertien verschillende soorten bomen en struiken om aan te knabbelen. Boer Gerard: "Als je ziet wat er nu staat; een weelde aan bomen en kruiden, en kalfjes bij de koe. Dat maakt het voor mij zo mooi."

Ekoboerderij Arink in Lievelde (Gelderland)
Voor de vijftig Fries-Hollandsche koeien van John Arink is het goed toeven in het weiland omringd door kilometers aan bomen en struiken. Deze houtwallen zorgen voor een flinke schaduwrand waar koeien kunnen ontsnappen aan de zon. Boer John: "Ik geef mijn koeien maximale weidegang. Ze kunnen 22 uur per dag buiten grazen en dat maakt het extra belangrijk dat ze de verkoeling kunnen opzoeken."

Biodynamisch boeren
Beide genomineerde boeren werken vanuit een biodynamisch systeem, wat onder meer inhoudt dat de koeien hun hoorns behouden en de kalfjes langer bij de koe blijven. Daarnaast verblijven ze zoveel mogelijk in de weide; minimaal 180 dagen – acht uur per dag, maar vaak nog meer dan dat.

De verkiezing
Wakker Dier voert al langer campagne voor een beter leven voor de Nederlandse melkkoe. Met de nieuwe verkiezing wil ze aandacht vestigen op het belang van schaduw in de weide. De dierenwelzijnsorganisatie nomineerde bewust twee biodynamische boeren omdat zij zich ook op andere manieren inzetten voor het welzijn van hun koeien. Leonie: "Deze boeren halen alles uit de kast om hun koeien een beter leven te geven en dat verdient lof."

De komende weken kan iedereen hier stemmen op de Koelste Koeienweide.

Bron: Wakker Dier

Publicatiedatum: