Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verdenkingen van blauwtong bij zowel schapen als runderen

Sinds ongeveer een week ontvangt de Veekijker van Royal GD verschillende signalen van verdenkingen van blauwtong bij zowel schapen als runderen. Tegelijkertijd zijn er ook meerdere verdenkingen gemeld bij de NVWA. Medewerkers van GD hebben samen met de NVWA verschillende blauwtongverdachte bedrijven bezocht. Momenteel zijn de meldingen afkomstig uit verschillende regio's, maar voornamelijk uit het oosten en zuiden van Nederland.

Tijdens de bezoeken zijn door deskundigen klinische verschijnselen van blauwtong vastgesteld en daarom zijn monsters voor afgenomen van zieke schapen en runderen voor nadere diagnostiek. Dat er in deze tijd van het jaar nieuwe besmettingen worden gezien, is in lijn met de verwachting die deskundigen vorig jaar hebben gegeven. Op dit moment wordt door Wageningen Bioveterinary Research onderzocht of de waargenomen verschijnselen op deze bedrijven inderdaad door het blauwtongvirus worden veroorzaakt en zo ja, welk serotype het betreft.

In een aantal gevallen betreft het ook bedrijven die al gevaccineerd hebben tegen blauwtong. Het kan voorkomen dat dieren die gevaccineerd zijn verschijnselen van blauwtong vertonen, vaccinatie beschermt namelijk niet tegen infectie, maar tegen ernstige klinische verschijnselen en sterfte. Op het moment dat veehouders of dierenartsen indicaties hebben dat er sprake is van bijwerkingen of verminderde werkzaamheid van het vaccin ten opzichte van wat men op basis van de bijsluiter mag verwachten, kunnen zij daar melding van maken bij het Centraal Bureau Diergeneesmiddelen.

Voor meer informatie: www.gddiergezondheid.nl

Publicatiedatum: