Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Blog Nicole Messer

Wat gebeurt er bij Domaine La Taupe, het huis van de mol?

Nicole Messer is samen met haar man en drie kinderen in 2017 naar Frankrijk vertrokken om biodynamische wijn te gaan maken. Ze wil door middel van deze blog graag een inkijkje geven in het reilen en zeilen op Domaine Le Taupe, een biodynamische wijngaard in Thésée, in het hart van de Loire-vallei.

Juni is een prachtige tijd van verandering hier op het Domaine; de zon schijnt elke dag meer en meer over ons heen. Alle voortekenen van de late lente in de Loire-vallei komen tot leven: rozen, tomaten, acacia. Het meest opwindende van alles is misschien wel de verschijning van piepkleine druiven in de wijngaarden. In de late zomer zullen ze rijpen tot sappige, heerlijke vruchten, klaar voor de oogst.

Nicole Messer en Bertjan Mol in de wijngaard

De verandering wordt met open armen ontvangen na een koele en regenachtige lente, waarin we ternauwernood vroege ochtendvorst hebben vermeden, grotendeels ongeschonden. Vorst op ontluikende wijnstokken kan schadelijk zijn voor de hele oogst. Gelukkig hebben we slechts geringe schade opgelopen in ons Cabernet Franc-perceel, ondanks de 0 graden ochtendtemperaturen waarmee we vorige maand te vaak werden geconfronteerd.

In de wijnbouw is er echter altijd een nieuwe uitdaging aan de horizon! Regen helpt de planten in de lente tot leven te komen, maar te veel regen brengt een ander potentieel risico met zich mee: meeldauw. Zoals iedereen in de Loire je zal vertellen, is dit een zeer natte lente geweest, en dus werken we hard om meeldauw te bestrijden door zorgvuldig biodynamische behandelingen in de wijngaarden toe te passen. Wijnen biodynamisch verbouwen herinnert ons constant aan zowel de schoonheid als de kracht van de natuur. Er is altijd risico betrokken, maar daarom moeten we met de natuur samenwerken en niet ertegen.

Bovendien is de ébourgeonnage, het proces van het verwijderen van onnodige knoppen van de wijnstokken om meer energie te richten op de belangrijke, vruchtdragende bladeren, net afgerond. Elke plant is uniek en vereist individuele aandacht en zorg. We onderzoeken elke plant één voor één en bepalen de beste aanpak voor elk exemplaar. Het is overbodig te zeggen dat de wijnstokken ons erg bezighouden!

Welkom bij La Taupe, een biodynamische wijngaard genesteld in het betoverende Thésée, in het hart van de prachtige Loire-vallei. Hier, op ons 8,5 hectare grote landgoed, cultiveren we met passie en toewijding natuurlijke wijnen, volgens de principes van Rudolf Steiner. We zijn een gecertificeerde biodynamische en biologische wijngaard.

Onze reis begon in Amsterdam, waar Bertjan Mol werkte als journalist en Nicole Messer als strategisch adviseur. Bertjan is een van de eerste importeurs van natuurlijke wijnen in Nederland, met Bruutwijn (www.bruutwijn.nl). Na vele jaren van import besloot Bertjan dat het tijd was om naar de Loire te verhuizen. Onze liefde voor de natuur, natuurlijke wijnen en de wens om ze zelf te produceren brachten ons hier. In 2017 verwierven we deze biodynamische wijngaard van Bruno Allion, een Franse wijnmaker die al twee decennia natuurlijke wijnen produceerde, en ervoor zorgde dat de bodem al vrij was van chemicaliën en vol met biodiversiteit; al 5 generaties lang werken wijnmakers op dit land. Een land rijk aan kalksteen, vuursteen en sedimenten van de oude rivierbeddingen.

Waarom de Loire? De diversiteit aan druivenrassen, de rijke natuurlijke wijnscene en het klimaat maakten het de perfecte keuze. Onze wijnen, geëxporteerd naar vele landen, belichamen de zuiverheid van het land en de levendigheid van het leven hier.

De wijnen zijn te koop in onze winkel. Bezoekers zijn van harte welkom op ons landgoed om ons beter te leren kennen en onze wijnen te proeven. Laat ons u meenemen op onze reis van smaak en passie.

Welkom bij La Taupe, het huis van de mol. Waar wijnen en leven natuurlijk zijn.

Voor meer informatie:
Nicole Messer
Domaine La Taupe
[email protected]
www.domainelataupe.com

Publicatiedatum: