Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kleinschalige pilot in september

Volgorde importcontroles COI- en CHED-zendingen verandert

Dit najaar verandert de volgorde van de uit te voeren controles van het biologische importproces. De wijziging gaat alleen over zendingen waar zowel controles vanuit biologisch (COI) als controles vanuit voedselveiligheid en plant- en diergezondheid (CHED) plaatsvinden.

Nieuw is dat de controles vanuit biologisch (een product dat voldoet aan de voorwaarden van Verordening 2018/848) voor het Certificate of Inspection (COI) vooraf moeten gaan aan de controles vanuit voedselveiligheid en plan en diergezondheid voor het Common Health Entry Document (CHED). Daarna worden het COI en CHED aan elkaar gekoppeld in het TRAde Control and Expert System ofwel Traces. De processen en systemen hiervoor worden momenteel ingericht door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Pilot in september
Om de nieuwe koppeling geautomatiseerd te kunnen realiseren, is het noodzakelijk dat bedrijven bij hun vooraanmelding in VGC (en/of CLIENT) de biologische status als bescheidcode C644 (controlecertificaat biologische producten) toevoegen met het COI-nummer van de biologische zending. Dit nummer moet vooraf verkregen zijn uit Traces.

In september 2024 voert de NVWA een kleinschalige pilot uit. Hiermee test de instantie de ingerichte processen en systemen, evenals de werkbaarheid voor ondernemers. Deze worden na de zomer verder geïnformeerd.

Voor meer informatie:
Evofenedex
Signaalrood 60
2718 SG Zoetermeer (Wijk 18)
079 3467346
[email protected]
www.evofenedex.nl

Bron: Evofenedex

Publicatiedatum: