Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Caring Farmers nodigen de nieuwe minister graag uit

Er is een nieuw kabinet en er zijn twee nieuwe landbouwministers. Bij Caring Farmers merken ze in de sociale media, dat deze ministers en wellicht ook andere bewindslieden niet goed weten wie ze zijn. Daarom stellen ze zich graag voor. Lees hieronder het door Caring Farmers opgestelde bericht:

We hebben een nieuwe minister! We zullen haar natuurlijk uitnodigen voor een gesprek over de uitdagingen waar de landbouw voor staat. We beginnen niet op geweldige voet met elkaar, want haar tweet dat 'caring farmers nepperds zijn' leidde tot Kamervragen, een artikel in de NRC en ophef in de kamer. Maar we zijn open minded en er is altijd de mogelijkheid voor een nieuwe en frisse start. Eigenlijk zoals onze boeren al jaren laten zien. En dat is wat ons betreft ook mogelijk met de nieuwe minister.



Omdat we vaker horen dat caring farmers maar hobby boeren zijn, is het de hoogste tijd om daar wat weerwoord aan te geven. Wie zijn we eigenlijk? Bij Caring Farmers zijn 360 boeren aangesloten, van groot tot klein, maar wat ze gemeen hebben is dat ze zich zorgen maken om klimaat, natuur en dier en een voedseltransitie willen. We weten niet alles van ze, maar dit weten we wel:

  • Veel innovatiekracht! De eerste vegan akkerbouwer, Kipster, hanencaravans, moederzorg bij kippen, maar ook allerlei nieuwe vormen van financiering om minder afhankelijk te worden van de bank. Zo kun je obligaties kopen bij Boer Bart, via crowdfunding investeren in De Goed Gevulde, mede-eigenaar worden van Boerderij de Patrijs, en lees dit supersterke verhaal van Boer Brunia. En nog vele meer!
  • Ze houden van keurmerken! Onder de boeren in ieder geval 119 biologische, 42 biodynamische boeren, maar ook Beter Leven keurmerk (16x) en On the Way to Planet Proof (1).
  • Ze dragen bij aan een leefbaar platteland en meer boer-burgerverbinding, één van de speerpunten van de nieuwe BBB-minister: 111 boerderijwinkels, alle Herenboeren en daarboven vele boeren die direct verkopen aan klanten door gemeenschapstuinen of abonnementen.
  • Ze zijn gevarieerd: 166 produceren groenten, 116 rundvlees, 122 eieren, 118 fruit, 105 zuivel. Maar daarnaast zijn er bedrijven die bloemen (46) produceren, honing (35), varkensvlees (73), kip (47), brood (36). Veel bedrijven zijn gemengd en produceren meerdere producten.
  • En zijn ze allemaal kleinschalig? Nee, natuurlijk niet. We weten niet van iedereen de hoeveelheid hectares of dieren. Van de bedrijven waarvan we dieraantallen weten, is het gemiddelde 85 koeien, 84 schapen. De 18 akkerbouwbedrijven hebben gemiddeld 73 hectare grond. Gemengde bedrijven met akkerbouw melden gemiddeld 58 hectare.
  • Onze boeren vinden biodiversiteit het allerbelangrijkste thema en dat blijkt: 90 gemengde bedrijven doen aan Agroforestry en op 6 bedrijven is dat de hoofdtak.

Kom je de minister tegen, bijvoorbeeld op sociale media of nadat je haar hebt uitgenodigd op je bedrijf, dan heb je hiermee een belangrijke boodschap: de Caring Farmers dragen bij aan een leefbaar platteland en hebben veel transitiekenis.

Klik hier voor meer informatie.

Publicatiedatum: