Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Soja-project in Flevoland krijgt vervolg via Plant Protein Forward

De Flevolandse verse sojaboon is klaar om de Nederlandse markt te veroveren. Dat blijkt uit het eindrapport over de proeftuin Dutch Edamame. Gedeputeerde Jan Klopman nam dit rapport, namens zes Flevolandse sojatelers, donderdag 11 juli in ontvangst. Het project krijgt nu een vervolg via Plant Protein Forward. Met als doel de in Flevoland geteelde verse sojabonen meer bekendheid te geven op de Nederlandse markt. Het gaat hierbij om vers ingevroren soja en bonen die verwerkt zijn in gerechten als maaltijdsalades.

De gedeputeerde met vier telers: Jaco Burgers, Jan Klopman, Harry Schreuder, Jan Groen en Wouter Klaasse Bos. Foto: provincie Flevoland

Innovatie aanjagen
In Flevoland namen onder andere zes telers de afgelopen jaren deel aan de proeftuin Dutch Edamame. Doel van dit project: kennis en ervaring opdoen. Deelnemers wilden inzicht krijgen in de hele keten: van productie tot het inrichten van het schap. Met de opgedane kennis kunnen zij beter inspelen op de behoefte van de consumenten. "Het succes van deze proeftuin laat zien dat het belangrijk is om als landbouwprovincie dit soort innovaties aan te jagen. Het laat ook zien dat onze boeren van harte bereid zijn andere gewassen te telen. Als de keten en de consument vragen om meer plantaardig eiwit, dan leveren onze boeren dat graag", licht gedeputeerde Jan Klopman toe.

Samenwerking in de hele keten
Dutch Edamame is nu klaar voor verdere ontwikkeling als merk en samenwerkingsverband om de afzet van Nederlandse verse soja te vergroten. De bereikte resultaten van Dutch Edamame zijn inmiddels ook landelijk opgepakt in het programma Plant Protein Forward. Dit programma ondersteunt de komende drie jaar minstens zes verschillende gewasspecifieke keteninitiatieven bij opschaling, professionalisering en afzetcreatie. De Flevolandse teler Harry Schreuder van Harry's Farm in Swifterbant is de eerste teler die vanuit het programma, van Green Organics en Dutch Soy ondersteuning krijgt om de afzet van verse soja verder te stimuleren.

Meer informatie
In 2019 startten zes Flevolandse telers, DutchSoy en Green Organics met de teelt van verse soja op Flevolandse bodem. Het eerste jaar stond in het teken van kennis opdoen over veredeling, teelt en de markt. In 2020 richtten de boeren zich op een hogere oogstopbrengst en de verkoop in Nederlandse supermarkten. Provincie Flevoland ondersteunde dit project om een bijdrage te leveren aan de eiwittransitie, het Europese beleid en om minder afhankelijk te worden van import van sojabonen.

Klik hier voor het eindrapport over de proeftuin Dutch Edamame.

Voor meer informatie:
Dutch Edamame
De Kromme Rijn 1
8253 RG Dronten
0321 385340
[email protected]
www.dutchedamame.nl

Publicatiedatum: