Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nóg een stuk land te koop aangeboden aan de Stadsboerderij

Nieuwe grond voor BD landbouw in Almere

In mei heeft de Stadsboerderij in Almere een nieuw stuk akkergrond aangekocht. Met de financiële steun van veel verschillende particulieren lukte het om 15 hectare grond aan te schaffen, zodat er weer een akker méér is waar biodynamische landbouw op bedreven kan worden.

Aan de basis van alle activiteiten die de Stadsboerderij al bijna 30 jaar mogelijk maakt, staat het biodynamische landbouwbedrijf. Op akkers in en rond Almere worden wel 15 tot 20 prachtige producten geteeld. Ook graan, wat door Bakkerij van der Westen wordt gebruikt voor hun brood, en zaadteelt voor Demeter zaden. Vaak in natuurgebieden, soms midden in de stad of tegen de woonwijken aan. Dankzij deze akkers en weidegronden zorgt de Stadsboerderij voor gezond voedsel, een gezonde bodem, en een bijzonder stadslandschap.

Stadsboerderij Almere
De Stadsboerderij begon ooit als boerderij zonder land. Al het land waarop werd verbouwd, was reserveland van de gemeente dat werd gehuurd. Helaas raakt de Stadsboerderij daar nu steeds meer landbouwgrond van kwijt, doordat Almere groeit, en er steeds minder plek is voor landbouw, ook in natuurgebieden. Dat is een bedreiging voor het voortbestaan van de Stadsboerderij. Daarom is het belangrijk dat er grond komt die voor altijd in goede handen van de biodynamische boeren van de Stadsboerderij kan blijven.

Afgelopen voorjaar kwam er een stuk land beschikbaar dat, na omschakeling naar biodynamische landbouw, een rooskleurige toekomst te wachten staat. Met gezonde groenten en granen. Met klavers en bijen, met bloemenranden, vogels en bloeiende gewassen.

Financiële steun
Om de dure grond te kunnen kopen, was er veel geld nodig. Met de huidige grondprijzen en bankrente was bankfinanciering echter geen optie. Een flink gedeelte kon de Stadsboerderij gelukkig zelf financieren en daarbij is er een Landcoöperatie opgericht. Wie lid wordt van de coöperatie, wordt mede-eigenaar van het land. De Stadsboerderij pacht het land van de coöperatie en dat pachtgeld wordt uitbetaald aan de coöperatieleden. Daarnaast heeft de Stadsboerderij geld kunnen lenen van particulieren, tegen geen of een lage rente en ontving ze schenkingen van vrienden en buurtgenoten die de Stadsboerderij een steuntje in de rug wilden geven.

Omdat een deel van de investering bestaat uit leningen voor een korte termijn, blijft de Stadsboerderij toch nog steeds op zoek naar financiers: donateurs, geldschieters voor de langere termijn, of deelnemers aan de Landcoöporatie Vliervelden. Zo kan de toekomst van 15 hectare aan biodynamische landbouwgrond én de toekomst van de Stadsboerderij weer meer worden veiliggesteld.

Nog meer landbouwgrond biodynamisch
Nu is er recent vlakbij de boerderij nóg een stuk land te koop aangeboden aan de Stadsboerderij. Dit is land wat ze al pachten en dus al biologisch is, wat betekent dat het niet meer omgeschakeld hoeft te worden. Dit is natuurlijk geweldig nieuws, maar het betekent ook dat de Stadsboederij opnieuw op zoek is naar financiers om het land aan te kunnen schaffen.

Voor meer informatie:
Stadsboerderij Almere
Kemphaanpad 14
1358 AC Almere
06 15131849
[email protected]
www.stadsboerderijalmere.nl

Bron: Odin

Publicatiedatum: