Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tampons blijken giftige metalen te bevatten

Amerikaanse onderzoekers hebben kleine concentraties van metalen zoals lood, arsenicum en cadmium gevonden in tampons. Ze zeggen dat er meer onderzoek nodig is om te ontdekken of er enig gevaar is voor tampongebruikers. In tampons op basis van biologisch katoen werden hogere concentraties van arseen gevonden, niet-biologische tampons hadden hogere niveaus van lood. Geen enkel merk of type tampon had consistent lagere concentraties van alle of de meeste metalen.

"Hoewel toxische metalen alomtegenwoordig zijn en we op elk moment worden blootgesteld aan lage concentraties, toont onze studie duidelijk aan dat metalen ook aanwezig zijn in menstruatieproducten en dat vrouwen een hoger risico lopen op blootstelling door het gebruik van deze producten", zegt Kathrin Schilling, assistent-professor aan de Columbia University in de VS en co-auteur van de studie die is gepubliceerd in Environmental International.

Hoofdauteur Jenni Shearston, een postdoc aan de Universiteit van Californië Berkeley, VS, zegt dat dit het eerste onderzoek in zijn soort is. "Ondanks dit grote potentieel voor problemen voor de volksgezondheid, is er nog maar weinig onderzoek gedaan naar chemische stoffen in tampons", zegt Shearston. "Voor zover wij weten, is dit het eerste artikel waarin metalen in tampons worden gemeten. Verontrustend genoeg vonden we concentraties van alle metalen waar we op getest hebben, inclusief giftige metalen zoals arsenicum en lood."

De onderzoekers testten 30 verschillende soorten tampons van 14 verschillende merken die in de VS en Europa werden verkocht. Ze keken naar 16 verschillende metalen: arseen, barium, calcium, cadmium, kobalt, chroom, koper, ijzer, mangaan, kwik, nikkel, lood, selenium, strontium, vanadium en zink.

Het onderzoek vond meetbare concentraties lood van alle 16 metalen. Arseen, lood en cadmium werden allemaal gevonden in concentraties van 'nanograms per gram'.

Geen enkel merk of type tampon had opmerkelijk lagere metaalgehaltes. In biologische tampons werden hogere concentraties van arseen gevonden, niet-biologische tampons hadden hogere niveaus van lood. Het is niet bekend of deze concentraties negatieve gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid van de gebruikers.

De metalen kunnen op verschillende manieren in tampons terecht zijn gekomen. Katoenplanten kunnen metalen opnemen uit grond en water, vooral als er verontreinigingen in de buurt zijn. Ze kunnen ook tijdens het productieproces worden toegevoegd als witmakers, antibacteriële middelen of door kruisbesmetting van andere fabrieksprocessen.

De onderzoekers wijzen er ook op dat de vagina een meer doorlaatbaar membraan heeft en deze verontreinigingen sneller zou kunnen absorberen dan andere plaatsen in het lichaam. Ze dringen aan op verder onderzoek om te zien of deze metalen tijdens het gebruik uit de tampons kunnen worden uitgeloogd.

"Ik hoop echt dat fabrikanten verplicht worden om hun producten te testen op metalen, vooral op giftige metalen", zegt Shearston.

"Het zou spannend zijn om te zien dat het publiek hiertoe oproept, of vraagt om betere etikettering op tampons en andere menstruatieproducten."

Klik hier voor meer informatie.

Bron: Cosmos Magazine

Foto: Empire331 | Dreamstime.com

Publicatiedatum: