Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Wereldwijd werken voor de Aarde"

"Pas door mijn vele verblijven en interactie met Indiase boeren ben ik de werkelijke waarde van onze eigen biodynamische landbouw gaan begrijpen", vertelt de Vlaamse tuinder Johan D'hulster in het zomernummer van Dynamisch Perspectief, het ledenblad van de Biodynamische Vereniging. Thema is 'Wereldwijd werken voor de Aarde'. Mensen uit Slovenië, Bali, Zuid-Afrika, China, Egypte, Chili, Brazilië en India vertellen over hoe biodynamisch hen inspireert én hoe oude, inheemse kennis een nieuwe impuls geeft aan het biodynamisch werken.

Zo vraagt de Zuid-Afrikaanse Feya Marince zich af hoe een gesprek er vandaag uit zou zien tussen haar overgrootmoeder Elizabeth, een wijze Khoisan vrouw, en Rudolf Steiner, de grondlegger van de biodynamische landbouw. Feya, een van de drijvende krachten binnen de nieuwe Indigenous Biodynamic Association of Africa, vertelt haar verhaal:

"Ik kom uit Zuid-Afrika en ben opgegroeid in een typisch plattelandsdorp aan de voet van de Soutpansberg, met mijn familie die ook mijn gemeenschap is, sinds 1820. We leven met de natuur, rivieren zijn onze waterbron. Het land bewerken was en is nog steeds de dagelijkse bezigheid. We zijn hoeders van het land, leven en werken op het land en leven ervan, het land is niet te koop.

Toen ik over biodynamische landbouw hoorde, voelde ik meteen een verbinding met mijn kindertijd. BD nam me mee op een ontdekkingsreis, waarbij ik geweldige mensen ontmoette en meewerkte aan mooie projecten. Mijn biodynamische reizen brachten me naar Zimbabwe, Oeganda, Kenia, Zanzibar en Rwanda.

Inheemse volken in Afrika hadden altijd al een spirituele band met de aarde, de zon, de maan en de kosmos; ook de traditionele landbouw had zo'n band met dieren, planten en de bodem. Biodynamische landbouw voedt die relatie, waardoor we onze spirituele verbinding met de aarde via de vier natuurrijken kunnen herstellen en verdiepen, door elk jaar de verbeterde vruchtbaarheid van de bodem te observeren, door compostering en het gebruik van biodynamische preparaten. BD brengt ons terug naar oude tijden, toen landbouw van generatie op generatie werden doorgegeven, toen we al onze zintuigen gebruikten en vertrouwden op onze intuïtie.

In Afrika hebben we altijd in gemeenschappen geleefd. Door te delen ontstaat een universele band die de hele mensheid verbindt. Ubuntu, wat in Isizulu betekent 'ik ben omdat jij bent', is een manier van leven in onze gemeenschappen.

Biodynamische landbouw creëert een school van leren en delen. Door het maken van preparaten, composteren, het opslaan van zaden en het delen van ervaringen onder boeren ontstaat er een sterkere band tussen de leden van de gemeenschap, omdat we een gemeenschappelijk doel hebben om onze eigen gemeenschap te verbeteren. Biodynamische landbouw verbetert de vruchtbaarheid van onze bodem en het ecologische milieu. Het verhoogt onze landbouwproductie en draagt bij aan een beter bestaan in onze gemeenschappen.

Ik vraag me af hoe een gesprek er vandaag uit zou zien tussen mijn overgrootmoeder Elizabeth, een wijze Khoisan vrouw, en Rudolf Steiner, de grondlegger van de biodynamische landbouw. "Misschien zijn we allemaal slechts overbrengers van deze oude wijsheid, het was er altijd al als een universele taal van de Bron." Het was misschien niet in een geschreven taal voor ons (als Afrikanen), maar het was bekend, mondeling overgedragen en beoefend. Afrika is mijn oorsprong en ik zal mijn reis voortzetten met gemeenschappen in Afrika, omdat ik me afvraag hoe we biodynamische landbouw toegankelijker kunnen maken voor inheemse gemeenschappen in een Afrikaanse context. Het is duidelijk dat biodynamische landbouw niet alleen het beste is voor het individu, maar ook voor je familie, de grotere gemeenschap en de planeet als geheel."

Voor meer informatie:
Biodynamische Vereniging
0850-609044
[email protected]
www.bdvereniging.nl

Publicatiedatum: