Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Laatste diners uitverkocht

Verse robuuste aardappelen proeven op de BioVelddag 2024

Is dit een teken van de smaak van deze bijzondere aardappelen, of zegt het iets over de uitdagingen van de biologische aardappelteelt in Nederland? Het natte, warme weer en de hoge ziektedruk van de Phytophthora-schimmel maken biologische aardappelteelt bijna onmogelijk. Robuuste aardappelen bieden een mogelijke oplossing, maar kunnen ze de huidige ziektedruk aan? En zijn ze ook nog lekker? Morgen is de kans om het zelf proeven en ontdekken op de BioVelddag in Lelystad, zo meldt de organisatie.

Verse Robuuste Aardappelen uit Flevoland op de BioVelddag
De robuuste aardappelen die morgen op de BioVelddag worden geserveerd komen rechtstreeks uit Flevoland. "Het was een flinke klus om de aardappelen in de regen uit de grond te krijgen," zegt Rogier Schoone van Bioselect. "We wilden de aardappelen de kans geven om optimaal te groeien, wat betekende dat ik ze uiteindelijk handmatig in de regen heb geoogst."

Rogier heeft de aardappelen van het robuuste ras Carolus van Agrico-Bioselect zelf geoogst voor het hoofdgerecht van het 'robuuste diner'. Ook de frietkraam wordt door Rogier voorzien van friet gemaakt van het robuuste ras Alouette. Rogier is niet de enige. Daarnaast hebben diverse handelshuizen zich eigenhandig ingespannen om verse biologische aardappelen voor de smaakworkshop met tv-kok Sharon de Miranda naar de BioVelddag te brengen.

Tv-kok Sharon de Miranda kookt met Robuuste Aardappelen op de BioVelddag
Zijn deze robuuste rassen geschikt als tafel- of frietaardappel? Tv-kok Sharon de Miranda zal verschillende robuuste aardappelrassen uit Flevoland bereiden en begeleiden tijdens een smaaktest. Bezoekers kunnen de rassen proeven en beoordelen op criteria zoals textuur, smaakintensiteit en nasmaak.

"Men krijgt de kans om haar of zijn favoriete variëteit aan te wijzen en feedback te geven over de smaakervaring. Dit biedt waardevolle inzichten voor telers en producenten. De winnende aardappel wordt beloond met een leuke prijs. De competitie is groot, en alle robuuste aardappelen in de competitie zijn overtuigd van hun kansen om als winnaar uit de bus te komen."

Film 'Bomen op mijn land'
Naast de kook smaakworkshop met Sharon de Miranda is er dit jaar ook nog een andere activiteit op de velddag. De film 'Bomen op mijn land' is onlangs in première gegaan een heeft een gratis vertoning in de kleine schuur op de BioVelddag. De film schetst in vier seizoenen een levendig portret van drie bijzondere boerenfamilies, die elk op hun eigen manier de principes van agroforestry toepassen. Zij delen in woord en beeld hun ervaringen door de vier seizoenen heen. Onderzoeker bij de WUR in Lelystad, Maureen Schoutsen heeft tijdens de filmopnamen de twee bedrijven onder de loep genomen en onderzocht wat de houtige gewassen op kunnen leveren. Zij vertelt over de verschillen en over de mogelijkheden voor de Nederlandse boeren. Iedereen kan na afloop een exemplaar van een factsheet van resultaten 'wat levert agroforestry op?' mee naar huis nemen. Aanmelding voor de film is noodzakelijk vanwege een beperkt aantal plekken.

Programma BioVelddag in het kort

  • Veldpresentaties van onderzoek & praktijk resultaten 13.00-18.00uur. Leer en bekijk de laatste resultaten van onderzoek en praktijk in het veld. Van de bodem als basis, de teelt van peulvruchten of bijvoorbeeld strokenteelt.
  • Machine demonstraties 13.30-18.00 uur. Dit jaar is er véél ruimte gemaakt voor demonstraties in het veld. Er zijn veel innovatieve machine demonstraties te zien. Kom vergelijken in het veld en beoordeel zelf de verschillen.
  • Smaakworkshop met Sharon de Miranda. Kom het verschil proeven tussen 8 robuuste aardappelrassen. De winnaar krijgt een gesigneerd kookboek mee!
  • Film 'Bomen op mijn land' 19.15-20.30uur. Als kers op de taart is er dit jaar zelfs een heuse film die onlangs in première ging. De film wordt gratis aan je aangeboden maar aanmelden is noodzakelijk! Meld je gratis aan: Filmvertoning van Agroforestry film 'Bomen op mijn land' - BioAcademy

Voor meer informatie:
BioAcademy
De Kromme Rijn 1
8253 RG Dronten
[email protected]
www.bioacademy.nl

www.biovelddag.nl

Publicatiedatum: