Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Minder uitstoot door duurzame gerechtkeuzes Vierdaagsefeesten"

Bek­ers terug­bren­gen naar de bar, afval in de juiste afval­bakken wer­pen en met de benen­wa­gen, fiets, deelver­vo­er of OV naar de stad komen. Naast feesten dra­gen bezoek­ers van de Vier­daagse­feesten actief bij aan een duurza­mer even­e­ment en in de komende edi­tie komt hier nog meer nadruk op. Vier­daagse­feesten Nijmegen stim­uleert haar bezoek­ers namelijk te kiezen voor een gerecht met een lagere CO2-voetafdruk door bij een groot aan­tal food­stands de CO2-voetafdrukken van gerecht­en inzichtelijk te maken.

Uitein­delijk is het doel van de Vier­daagse­feesten om de ecol­o­gis­che voetafdruk ron­dom de food­stands te ver­min­deren. In 2023 startte Vier­daagse­feesten een samen­werk­ing met Kli­ma­to, een plat­form dat de uit­stoot van gerecht­en berekent. Ook komende edi­tie hebben een groot aan­tal food­stands hun uit­stoot van de gerecht­en berekent met behulp van de Kli­ma­to-tool. Net als vorig jaar mede mogelijk gemaakt door Rabobank, die zich sterk maakt voor het ver­du­urza­men van de voedselketen.



Inzicht in CO2-uitstoot door CO2-labels
Voedsel is verantwoordelijk voor 34% van de mondiale uitstoot. Een gemiddeld Nederlands huishouden heeft een voedselvoetafdruk van zo'n 25%. Door de CO2-uitstoot tijdens de Vierdaagsefeesten per gerecht in kaart te brengen, zien bezoekers direct hoe hun keuzes bijdragen aan deze voetafdruk. Tijdens Vierdaagsefeesten 2023 werd voor het eerst bij een kwart van de foodstands de CO2-uitstoot per gerecht getoond middels speciale CO2-labels. Deze labels beoordelen de uitstoot bij het produceren van ingrediënten, of ze biologisch geteeld zijn, de afgelegde reisafstand en het gewicht van het gerecht. Middels scores van A t/m E wordt aangegeven of een gerecht een lage, gemiddelde of hoge uitstoot heeft.

Foodaanbod in de Vierdaagsefeesten-app
Een groot deel van de foodstands is nu ook te vinden in de Vierdaagsefeesten-app. Bezoekers kunnen filteren op type gerecht, zoals broodjes en wraps, friet en snacks of zoete gerechten, en op keuken, zoals Italiaans of Aziatisch. Daarnaast kan men aangeven of ze op zoek zijn naar vega-/ vegan gerechten of glutenvrij. De stands die hun footprint in kaart hebben gebracht, zijn te vinden met de filter 'CO2 footprint'. De foodstands die meedoen aan het Klimato-project vinden bezoekers tijdens Vierdaagsefeesten van 13 t/m 19 juli terug op onder andere Smaakmarkt, Valkhof Festival en Kelfkensbos Festival.

Gaan we min­der CO2 uitstoten?
Als alle bezoek­ers tij­dens de Vier­daagse­feesten slechts één keer een gerecht met een lage in plaats van een hoge impact zouden kiezen, scheelt dat al snel zo'n 454.456 kilo CO2e. Dat is even­veel als de gemid­delde, jaar­lijkse uit­stoot van 24 gezin­nen of 229 keer met het vlieg­tu­ig heen en weer van Ams­ter­dam naar Tokio. ''Met ini­ti­atieven zoals CO2-labels bij food­stands en de onder­s­te­un­ing van Rabobank, zetten we een belan­grijke stap richt­ing een duurza­mer fes­ti­val. Door bewust te kiezen voor gerecht­en met een lagere CO2-uit­stoot kun­nen bezoek­ers bij­dra­gen aan een schonere wereld, zon­der in te lev­eren op plezi­er en smaak.'' Aldus Joris Bouwmeis­ter, directeur-bestu­ur­der van Sticht­ing Vierdaagsefeesten.

Bron: Vierdaagsefeesten Nijmegen

Publicatiedatum: