Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Aantal biologische melkkoeien in België voor het eerst gedaald

Voor het eerst is het aantal biologische koeien in België gedaald. Uit het jaarverslag van BCZ, de sectorfederatie van de Belgische zuivelindustrie, blijkt dat België in 2022 nog 24.036 bio-melkkoeien telde en dat dit in 2023 terugliep tot 22.806. Dat is een daling van 5,1 procent.

Het overgrote merendeel van de biologische melkkoeien in België bevindt zich in Wallonië, namelijk zo'n 85 procent.

"Voor 2023 beschikken we nog niet over definitieve cijfers over het aantal biologische melkkoeien in de Vlaamse regio. Het aantal bio-melkkoeien in Vlaanderen, en dus ook in België in 2023 betreft dus een raming. Gezien het gros van de biologische melkproductie zich in Wallonië bevindt, kunnen we toch al stellen dat het aantal biologische koeien in 2023 voor het eerst daalt (-5%)", zo meldt BCZ.

Ondanks het lagere aantal bio-koeien, steeg het volume geleverde biologische melk in 2023 met 4,1 procent tot 115,6 miljoen liter melk. Zeker in Wallonië steeg de productiviteit opvallend ten opzichte van 2022.

Sinds 2020 berekent BCZ naast de reële conventionele melkprijs ook de reële biologische melkprijs. In 2023 daalde de bio-melkprijs tot 53,14 euro per 100 liter, wat neerkomt op een daling van 5% ten opzichte van 2022.

Klik hier voor het volledige jaarverslag.

Publicatiedatum: