Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"O.a. een combinatie met elektrisch schoffelen"

Nieuwe ontwikkelingen in robotwieden op de Biovelddag te zien

Het aantal robots voor onkruidbestrijding in hoogsalderende biologische gewassen groeit snel. Op de Biovelddag zet Christoffel den Herder van Ceres Horti Advice de meest innovatieve oplossingen op het gebied van onkruidbestrijding op een rij: Carbon Robotics LaserWeeder, Andela Elektroschoffel en Andela RobotWeeder, Odd.bot, en de Trabotyx.

De nieuwe gerobotiseerde wieders met laser kunnen telers vergelijken op de BioVelddag. Robots die het onkruid elektrocuteren, 'plukken' of uitfrezen. Robotwieden belooft met een effectieve eerste wiedronde een reductie van het handwerk.

Het grote voordeel van robotwieders: je komt niet meer in de grond. "Met mechanisch onkruid bestrijden moet je toch herhalen, met meerdere werkgangen. Elke keer beroer je de grond en wek je weer onkruiden die ontkiemen." Met een robotwieder die onkruiden 'wegbrandt' of plukt, is de onkruiddruk veel lager. "En je hebt geen of minder wortelschade aan het gewas."

Robotdemonstraties BioVelddag 4 juli:
De nieuwste robotwieders werken allemaal met cameraherkenning en gebruiken verschillende technieken om het onkruid te bestrijden. De LaserWeeder van Carbon Robotics brandt het onkruid volvelds kapot met een laser. De Andela Robot Weeder stipt het onkruid aan en elektrocuteert het. De Trabotyx boort met een freesje van 20 millimeter het onkruid weg. "Hiermee beroer je de bodem tot ongeveer 0,5 centimeter", aldus bio-teeltadviseur Christoffel den Herder, Ceres Horti Advice. De Odd.bot plukt met grijpertjes het onkruid gericht uit de grond. "Al deze machines zijn op de Biovelddag op 4 juli te zien in het veld, zodat telers de verschillende technieken kunnen vergelijken in jonge peen op ruggenteelt. De nieuwste ontwikkeling is een combinatie van robotwieden met elektrisch schoffelen. Andela komt op de Biovelddag met een dergelijke combinatie voor onkruidbestrijding tussen en in de rij."

Over de BioVelddag
De BioVelddag biedt een uitstekende gelegenheid om innovaties op het veld te verkennen, nieuwe contacten te leggen, bestaande relaties te onderhouden en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in de sector. Dit jaar een waar festival met naast véél machinedemonstraties, een smaaktest workshop met TV-kok Sharon de Miranda en een Boergondisch velddiner van Flevour met lokale biologische ingrediënten en livemuziek van een bluegrassband. Geniet gratis van een dag vol praktijkkennis en demonstraties, en schuif voor €29,50 per persoon aan voor een Boergondisch diner. En sluit de dag af met als kers op de taart, de filmvertoning van 'Bomen op mijn land'. Meld je hiervoor gratis aan.

Programma BioVelddag in het kort

  • Veehouderij lezingen 'Bodem' met lunch 10.00-13.00 uur. Aanmelden via Agrifirm.
  • Muziek & Diner. Eet mee tussen 17.30-19.30 uur voor €29,50 pp. Reserveer vóór as vrijdag 28 juni. Link aanmelden: Boergondisch festival: Diner Biovelddag - BioAcademy
  • Veldpresentaties van onderzoek & praktijk resultaten 13.00-18.00uur. Leer en bekijk de laatste resultaten van onderzoek en praktijk in het veld. Van de bodem als basis, de teelt van peulvruchten of bijvoorbeeld strokenteelt.
  • Machine demonstraties 13.30-18.00 uur. Dit jaar is er véél ruimte gemaakt voor demonstraties in het veld. Er zijn veel innovatieve machine demonstraties te zien. Kom vergelijken in het veld en beoordeel zelf de verschillen.
  • Film 'Bomen op mijn land' 19.15-20.30 uur. Als kers op de taart is er dit jaar zelfs een heuse film die onlangs in première ging. De film wordt gratis aan je aangeboden maar aanmelden is noodzakelijk! Meld je gratis aan: Filmvertoning van Agroforestry film 'Bomen op mijn land' - BioAcademy

Klik hier om aan te melden voor het diner.

De Biovelddag wordt mede mogelijk gemaakt door het project Pioniers op het Podium. Dit project Pioniers op het Podium is mede mogelijk gemaakt door het ministerie van LNV en door de EU. Europees Fonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland.

Publicatiedatum: