Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Henk van Oers, St.Hendrick:

"Ook bij mensen die geen vlees eten gaan de duimen omhoog"

Henk van Oers maakt al meer dan 40 jaar vleeswaren en worsten voor de bio-speciaalzaak. Henk van Oers, die als jonge slager al de keuze maakte om uitsluitend met biologische producten te werken, werd eens gebeld door een klant van hem. "Of ik wel de goede worsten had geleverd: de kippenworst was zo donker van kleur." Henk moet er nog om lachen.

Henk: "Die rookworst was gemaakt van haantjes, die zo'n vijftien tot zestien weken worden grootgebracht op het erf van Broederhaan, een initiatief van kippenhouder Wim Vredevoogd. Normaal gesproken worden hanen kort na de geboorte geruimd, maar wij willen ook deze dieren een plaats geven in onze voedselketen. Het vlees van een haan is donkerder van kleur, het lijkt bijna op wild. Maar het smaakt naar kip en is prima te verwerken in rookworsten, grillworsten en braadworsten. Je moet er alleen wel het verhaal bij vertellen!"

Henk van Oers

Reststromen verwaarden
Henk werkt voornamelijk met 'reststromen' uit de biologische keten. Voor de kipproducten gebruikt hij uitsluitend vlees van leghennen en haantjes. Hetzelfde geldt voor zijn rundvleesproducten. Die zijn afkomstig van de koeien van Klaas de Lange van Weerribben Zuivel. "En varkens zijn sowieso restverwerkers van voeding die we niet meer kunnen vermarkten. Zelfs de kaas uit de kaasgrilworst komt van reststromen van Bastiaansen. Mensen eten de lekkerste kazen, zuivel en eieren, maar beseffen zich niet altijd dat dit samenhangt met vlees. Veel bio speciaalzaken kiezen voor St. Hendrick omdat ze hiermee het verhaal van de keten goed kunnen uitleggen. Dan gaan zelfs bij mensen die geen vlees eten de duimen omhoog."

Maar los van het goede verhaal loopt een product alleen als het echt goed smaakt. Nou, daar kun je op vertrouwen bij Henk. Kwestie van de tijd nemen. "Bij ons hangen de hammen en worsten wekenlang te rijpen in speciale rijpingskamers. En pekelen doen we met de droogzoutmethode. Kost wat meer tijd, maar daardoor verliest de spek geen vocht bij het uitbakken. Zo maken we gezonde voeding die van boer tot bord helemaal klopt: de basis zit hem in een gezonde landbouw, daar voeg ik als slager geen chemische middelen aan toe. En ik geef de worsten en hammen de tijd om smaak en aroma te ontwikkelen. 'Goede smaak heeft geen haast' zeg ik altijd."

St. Hendrick is verkrijgbaar bij Udea, BioNoord, BD-Totaal, Crisp en Biofresh Belgiƫ.

Voor meer informatie:
Henk van Oers
St. Hendrick
De Hootkamp 6
5321 JT Hedel
073 5995683
[email protected]
www.sthendrick.nl

Publicatiedatum: