Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Biologische en gangbare teelt kunnen elkaar versterken"

Sinds 1 april is Bioplant lid van BO Akkerbouw. De vereniging ziet meerwaarde in de samenwerking. Bijvoorbeeld bij Phytophthora-bestrijding en in kennisontwikkeling. "Onderzoek naar de bodem, mechanisatie en sterke rassen is enorm belangrijk naar de toekomst toe", vertellen Henk Klompe en Douwe Monsma, zo schrijft BO Akkerbouw.

Vertel, wat is Bioplant?
Henk: "Bioplant vertegenwoordigt 215 biologische akkerbouwers in het hele land. De vereniging valt onder het Biohuis, net als verenigingen van andere primaire biologische sectoren. Regionaal waren biologische akkerbouwers al eerder verenigd, maar sinds 2023 zijn we landelijk georganiseerd. Ik ben er voorzitter van."

Douwe: "Bij de besprekingen van het Landbouwakkoord kon Bioplant meteen aanschuiven aan de sectortafel akkerbouw. Zo hebben we BO Akkerbouw beter leren kennen. Ik ben geen bestuurslid van Bioplant, maar zal de organisatie vertegenwoordigen in het bestuur van BO Akkerbouw."


VidiPhoto

Ben je zelf akkerbouwer?

Douwe: "Met een beetje pijn in mijn hart moet ik zeggen: nee, niet meer. Sinds eind vorig jaar ben ik gepensioneerd. Ik adviseer nog steeds het biologische akkerbouwbedrijf NZ27 in Zeewolde, dat ik sinds 1996 mee heb opgebouwd. Mijn zoon is wel biologisch akkerbouwer."

Henk: "Zeker. Sinds 1994 hebben wij een biologisch akkerbouwbedrijf. We hebben 27 hectare eigen grond en werken op 15 hectare samen met anderen. We verbouwen onder meer grasklaver, aardappelen, uien, pastinaak, suikermais, sperziebonen, pompoenen en sinds kort veldbonen. Dit doen we in een bouwplan van 1 op 8. We hebben 28 jaar witlofteelt op water gedaan, maar daar zijn we mee gestopt. Onze ene zoon zit in het bedrijf, de andere zoon ontwikkelt machines voor biologische sector."

Waarom dit lidmaatschap van BO Akkerbouw?

Henk: "We delen veel gemeenschappelijke belangen, bijvoorbeeld op het gebied van kennisontwikkeling. Natuurlijk zijn we het niet op alle vlakken met elkaar eens, maar we zijn wel collega's. Samen om tafel zitten is ons veel waard. Namens Bioplant zal ik deelnemen aan de Sectie Teelt."

Douwe: "Wij-zij: dat was vroeger de gedachte. Maar we leven niet onder een glazen stolp. Biologische bedrijven liggen naast gangbare bedrijven en hebben met elkaar van doen. Daarom is waardevol om samen te werken, zoals in de Taskforce Phytophthora."

Waar levert samenwerking het meeste op?
Douwe: "Bij het doen van onderzoek. BO Akkerbouw heeft onderzoeksgelden beschikbaar. En in de biologische teelt is er grote behoefte aan wetenschappelijk onderbouwde kennis om te innoveren. Bijvoorbeeld over de bodem, mechanische onkruidbestrijding, teeltsystemen en sterkere rassen. Die kennis heeft de gangbare akkerbouw ook nodig, omdat telers steeds minder gewasbescherming en kunstmest kunnen inzetten. Daarin kunnen we elkaar versterken."

Henk: "BO Akkerbouw biedt akkerbouwers de gelegenheid ideeƫn in te brengen voor onderzoek. Een goede zaak. Wij hebben een idee ingediend over het voorkomen van nutriƫntenverlies en de rol van groenbemesters daarin. Dat onderwerp is interessant voor zowel gangbare als biologische telers."

Heeft de biologische sector ook kennis te bieden?

"Zeker, want op sommige gebieden zijn we voorloper. Zo doen wij op een demoveld breed onderzoek naar veertig Phytophthora-resistente aardappelrassen. Via de Taskforce hebben wij die resultaten gedeeld. Een aantal daarvan is nu gangbaar geteeld, zodat telers inzicht kregen hoe de rassen daarop reageren. Ik hoorde van mijn buurman dat hij tien keer minder hoefde te spuiten."

Welke uitdagingen zijn er voor de akkerbouw van morgen?

Henk: "Best veel. Zorgelozer kunnen boeren, dat zou mij wat waard zijn. Afzet, prijzen, bodem- en waterkwaliteit, ziektedruk, voedselveiligheid, klimaatverandering: er zijn veel zaken waar we weinig grip op hebben. Denk aan hoeveel neerslag er nu weer is gevallen. Er is een andere mindset nodig om al die uitdagingen aan te gaan."

En welke kansen zien jullie voor de toekomst?

Douwe: "Voedselproductie voor menselijke consumptie zie ik belangrijker worden. Dat kunnen gewone producten zijn zoals aardappelen, kool en suikerbieten, maar ook baktarwe voor brood en veldbonen. Klimaatverandering is lastig, maar hogere temperaturen bieden kansen voor andere gewassen."

Henk: "Ook ik pleit voor meer directe voedselproductie. Een goed verdienmodel is de belangrijkste voorwaarde."

Wat brengt de dag van vandaag?

Douwe: "Onder meer vergaderen over het EKO-keurmerk en overleggen over de viering van veertigjarig bestaan van Zeewolde. Ik ben gepensioneerd, maar mijn agenda is nooit leeg."

Henk: "Wij zijn de wiedbedden aan het klaarmaken, want het onkruidseizoen begint. We hebben karren op zonne-energie. Medewerkers kunnen daarin op bedden liggen en zo het onkruid tussen de uien wieden. De pompoen, peen en panistaak moeten we nog zaaien. Het is alles of niks dit seizoen. Als het eenmaal droog is, moet je overal tegelijk zijn."

Hoe eten jullie je aardappelen het liefst?

Douwe: "Ik eet het liefst roodschillige, kruimige aardappelen. Gekookt met een lekker stukje vlees en groente."

Henk: "Het is een traditie in ons gezin om elke zaterdag zelf frites te maken. Kinderen, kleinkinderen en vrienden komen dan graag mee-eten."

Voor meer informatie:
BO Akkerbouw
Louis Braillelaan 80
2719 EK Zoetermeer
079 3030330
[email protected]
www.bo-akkerbouw.nl

Publicatiedatum: