Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bert van Ruitenbeek, Stichting Demeter:

“We zijn heel hard bezig de tak af te zagen waar we op zitten”

De biodynamische landbouw bestaat dit jaar precies een eeuw. Bert Van Ruitenbeek, directeur van Stichting Demeter, kijkt in een opiniestuk (gepubliceerd door We Are Te ReGeneration) achterom en vooruit. "Op dit platform de kans gekregen om wat uitgebreider te reflecteren op de voortrekkersrol van de biodynamische landbouw en te duiden dat een werkelijke gezondmakende, levende landbouwcultuur wel degelijk mogelijk is en onmisbaar om het leven en door te kunnen geven aan volgende generaties. Daarvoor moeten we los komen uit de letterlijk giftige destructieve greep van de agrochemische industrie", aldus Bert op LinkedIn.

Bert op de Biobeurs 2023

Wat fragmenten uit het opiniestuk:

"We zien de landbouw als een levend systeem. Dat betekent dat je constant op systeemniveau kijkt. Als een koe of een gewas ziek wordt, grijp je niet meteen naar de middelen, maar ga je onderzoeken wat de oorzaak kan zijn", legt Bert uit. "Daarvoor moet je kunnen uitzoomen en durven vertrouwen op je intuïtie en de kracht van de natuur."

"In de praktijk komt dit neer op minstens 10 procent van je land natuur ondersteunend maken om biodiversiteit te bevorderen, koeien niet onthoornen en hanen bij de hennen laten, kringlopen van mest en voedsel zoveel mogelijk sluiten, en niet meer dan 112 kilo stikstof per hectare uitstoten." Ook de verwerking is zo puur mogelijk: "In vruchtensap willen we bijvoorbeeld geen concentraat hebben."

In Nederland zijn er inmiddels 156 Demeter gecertificeerde biodynamische boeren, wereldwijd zijn dat er 7.000. Bert: "Deze landbouwmethode levert concrete, toetsbare en positieve resultaten. De opbrengst is goed, de voedselkwaliteit ook, en verder is er winst in de biodiversiteit, het water-regulerend vermogen van de grond, het behoud van vruchtbaarheid. Dat zijn allemaal resultaten die in de intensieve landbouw niet worden meegenomen in de prijsvorming, maar waarvan de kosten op de maatschappij worden afgewenteld."

"We zijn heel hard bezig de tak af te zagen waar we op zitten. We vernietigen de bron die ons voedt. Maar weet je waar ik moed uit haal? Al die mensen die elkaar inspireren op het gebied van echt duurzame en sociaal verbonden landbouw. De manier waarop we leven moet fundamenteel anders, maar dat kan een feestje zijn, als we elkaar opzoeken. We moeten heel realistisch zijn, maar ook weten dat verandering echt kán."

Klik hier voor het volledige opiniestuk.

Publicatiedatum: