Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verkenning kansrijke Bio Regio's Noord-Brabant

Kwartiermakers Bavo van den Idsert en Michaël Wilde zijn gestart met een verkenningsonderzoek naar de meest kansrijke Bio Regio's en Bio Regio-projecten die leiden tot meer afzet van biologische producten uit de regio.

Om de markt voor lokale biologische producten te stimuleren is het ministerie van LNV voornemens begin volgend jaar een subsidieregeling te openen voor onder andere Bio Regio's en BioRegio-projecten met als doel om de afzet van lokale biologische producten in een bepaald gebied te bevorderen. Vooruitlopend daarop is de provincie Noord-Brabant gestart met een praktisch onderzoek naar mooie projecten die hiervoor in aanmerking zouden kunnen komen met draagvlak vanuit de Brabantse gemeenten, lokale boeren, maatschappelijke- & voedselorganisaties en het bedrijfsleven.

Nanne Roos Vonk (Projectleider Biologische en Natuurinclusieve Landbouw bij de provincie Noord-Brabant) legt uit: "Het doel is om begin volgend jaar een aantal uitgewerkte Bio Regio projectplannen te kunnen indienen voor financiering door de landelijke overheid. Daarmee verwachten wij de vraag naar biologische producten aan te wakkeren en zo boeren in Noord-Brabant echt perspectief te bieden voor omschakeling naar biologische landbouw. Zo werken we samen aan zowel het landelijk als ons provinciale doel van 15% biologisch landbouwareaal in 2030."

Voor de uitvoering van het verkennende onderzoek naar de meest geschikte Bio Regio's en kansrijke projecten heeft de provincie twee ervaren krachten uit de biologische sector aangesteld, Bavo van den Idsert (Id's Oke) en Michaël Wilde (The Organic Embassy). De twee voormalige directeuren van Bionext zijn inmiddels vol enthousiasme begonnen aan dit onderzoek.

Michaël en Bavo

Bavo: "Het afgelopen jaar hebben wij met het Biolokaal project in Noord-Brabant gezien dat wanneer er een doelstelling wordt gesteld, men actief gaat samenwerken met toegewijde cateraars, toeleveranciers en gemeentes en er met name naar oplossingen in plaats van problemen wordt gekeken, dat je veel op het gebied van de afzet van lokale biologische producten kan bereiken. Wij weten dus dat het kan, dat maakt dit zo'n mooi project."

Michaël: "Bio Regio's passen perfect in het huidige tijdsbeeld waarbij steeds meer overheden, maatschappelijke organisaties, bedrijven en individuen hun verantwoordelijkheid nemen en een actieve rol willen spelen in de noodzakelijke voedsel- en landbouwtransitie. Het is mooi om te zien hoe de partijen willen samenwerken, dat geeft echt een positieve energie."

Over nut en noodzaak van het stimuleren van duurzame lokale (biologische) landbouw is volgens Bavo en Michaël grote consensus. Het biedt perspectief aan boeren die steeds meer in de knel komen en beseffen dat doorgaan met 'business as usual' geen optie meer is. De Nederlandse en zeker ook de Brabantse landbouw heeft deze nieuwe perspectieven hard nodig. In het project wordt er onder andere ook gekeken naar de succesvolle Duitse Bio Regio's waar er nauw wordt samengewerkt met gemeentes rondom thema's als meer lokale biologische producten in de catering, horeca, scholen, zorginstellingen en toerisme.

Klik hier voor meer informatie over het project in Noord-Brabant of Bio Regio's in bredere zin.

Voor meer informatie:
Bavo van den Idsert
Id's Oke
06 26160049
[email protected]

Michaël Wilde
The Organic Embassy
06 20535063
[email protected]
www.organicembassy.nl

Publicatiedatum: