Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Innovatiefestival Dutch Fresh Port in teken van toekomst verslogistiek

Tholen - "Elke stap vandaag, is een stap verder naar een duurzame en circulaire samenleving", zo klonk de voice-over van de welkomstfilm van Dutch Fresh Port tijdens het Innovatiefestival over de toekomst van verslogistiek. Dat het onderwerp leefde, bleek wel uit 90 aanmeldingen vanuit het bedrijfsleven, maar ook start-ups, fieldlabs en onderwijsinstellingen, die naar de Robin Foodhub - de zelfbenoemde ambitieuze hub voor innovatieve voedselhelden - waren gekomen.


Astrid Aarts en Gertjan Verstoep van Dutch Fresh Port

Jan-Kees Hage en Xander Heijnen van Nohou gingen in op de rol van AI in de toekomst. Ze wezen erop dat er met AI nu al veel gebeurt, maar dat er nog veel meer mogelijk is. Zo ging bij Walmart in VS dankzij blockchaintechnologie de tijd die nodig was om de herkomst van mango's te traceren van 7 dagen naar 2,2 seconden. "AI zal steeds meer geïntegreerd worden in bestaande technologie en waar AI nu nog helpt om beslissingen te maken, zal er een omslag komen dat de systemen steeds meer zelf beslissingen zullen nemen."

De voordelen hiervan zijn volgens de consultants evident: efficiënter produceren, een betere voedselveiligheid, minder verspilling, een betere klanttevredenheid, kostenreductie en meer mogelijkheden en markten. Tegelijkertijd zijn ook de uitdagingen groot met hoge initiële investeringen, de complexiteit, gegevensbeveiliging/privacy, de afhankelijkheid van technologie, de verandering van het type banen, de milieu-impact en de toenemende kloof tussen de bedrijven. Toch is er volgens de sprekers maar één optie: "Je moet vandaag starten met de voorbereidingen voor morgen."


Anton Filippo en Donnie van den Berg van LBP Rotterdam

De volgende spreker was Bart van den Heuvel van Tekkoo. Het bedrijf helpt en ondersteunt Nederlandse startups in de biobased en circulaire economie en is onder meer investeerder achter één van de meest succesvolle Nederlandse circulaire startups: PeelPioneers. "Van lokale afvalgrondstoffen ingrediënten maken en verwaarden, dat is de toekomst!"

Vervolgens werden verschillende innovatieve oplossingen in de verslogistiek gepresenteerd. De aftrap werd gedaan door Marco Snikkers van OneThird, dat als missie heeft om voedselverspilling te voorkomen. De scanners van OneThird voor telers, distributeurs en supermarkten maken nauwkeurige voorspellingen van de houdbaarheid van groenten en fruit mogelijk, zodat elk product op het juiste moment op de juiste plaats terechtkomt.


Marco Snikkers van OneThird

"We zijn nu drie jaar actief bij klanten en kunnen gemiddeld 25% van de verspilling voorkomen door middel van de niet-destructieve metingen. Bovendien zijn de mogelijkheden eindeloos. Nu ligt de THT vaak op een vast aantal dagen na het verpakken, maar als we de technologie als uitgangspunt nemen en de code flexibel maken, kunnen we met elke dag extra 30% besparen", hield Snikkers de aanwezigen voor.

"De rijpheid scannen van de avocado moet straks met je mobieltje thuis kunnen. Nu kan het al in diverse winkels, zoals Migros, Edeka, Jumbo en straks bij Tesco", vertelde Snikkers, die aangaf ook bezig te zijn met scanners voor meloenen, mango's en kiwi's. En het uiteindelijke doel? "Als we onze naam OneThird - dat staat voor een derde van het voedsel dat verspild wordt - kunnen veranderen!"


Mark Damen (Hieroo), Johoanna Benitez (Shypple), Britt Dielemans (Shypple), Florian Overhand (Shypple) en Robert van der Bij (OrganicTank)

Freek Brilleman, docent aan de Hogseschool van Rotterdam, hield een presentatie over de mogelijkheden met autonoom vervoer. De docent toonde een video waarin dit werd getest bij uienhandel MSP Onions in Nieuwdorp. Hij ziet met name potentie in het nachttransport, op terminals en van hub naar hub. Op de vraag uit de zaal wanneer dit realiteit wordt, gaf Brilleman aan dat hij dit tussen 2035 en 2040 wel voor zich ziet. "Maar sluit vooral aan bij het onderzoek, want als er onderzoek wordt gedaan, dan komt het in een versnelling."

Vervolgens konden de aanwezigen nog deelnemen aan een HR-sessie en in gesprek gaan met innovatieve startups en talent. Geheel in lijn met de locatie werd daar onder meer de mandarijnen radler van Vet en Lazy - gemaakt van de afgekeurde mandarijnen van Olympic Fruit - en Falafval - falafel gemaakt van restgroenten - gepresenteerd. Zo kwam de duurzame en circulaire samenleving voor veel mensen een stuk dichterbij.

Klik hier voor de fotoreportage

Voor meer informatie:
Dutch Fresh Port
Voorweg 25
2988 CG Ridderkerk
+31 (0)180 2000 30
[email protected]
www.dutchfreshport.eu