Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Niemand wint als onze natuur achteruitgaat"

Natuurherstelwet gesteund door 75% van de burgers in landen die de wet niet steunen

EU-lidstaten die de natuurherstelwet niet steunen, staan op gespannen voet met de publieke opinie. Dit blijkt uit een opiniepeiling in Nederland, Finland, Hongarije, Italië, Polen en Zweden, waaruit blijkt dat drie van de vier burgers vóór de wetgeving zijn, nu de druk op de lidstaten toeneemt om de langverwachte wet aan te nemen.

De Natuurherstelwet, een antwoord van de EU op de onderling verbonden klimaat- en biodiversiteitscrisis, bevindt zich al sinds maart in een impasse, toen de benodigde meerderheid van de lidstaten verloren ging na de U-bocht van Hongarije op het laatste moment. Nu blijkt uit een nieuw onderzoek - dat werd uitgevoerd door Savanta onder 6190 respondenten in de zes lidstaten - dat de meerderheid van de mensen in landen die de wet niet steunen van mening is dat de achteruitgang van natuur en biodiversiteit negatieve langetermijneffecten zal hebben voor mensen, de landbouw en de economie en dat dit dringend moet worden aangepakt door ecosystemen te herstellen.

De Natuurherstelwet kreeg de meeste steun in Italië met 85% van de burgers die de wet steunden, gevolgd door Hongarije met 83% en Polen met 72%. Slechts 6% van de ondervraagden was het oneens met de wet.

Vanuit de '#RestoreNature-coalition', bestaande uit BirdLife Europe, ClientEarth, EEB en WWF EU, komt het volgende statement: "Deze resultaten bewijzen dat sommige lidstaten de zorgen van burgers om de natuur negeren. Ondanks het feit dat 75% van de Nederlandse, Finse, Hongaarse, Italiaanse, Poolse en Zweedse bevolking de Natuurherstelwet steunt, blijven hun regeringen hen de voordelen van natuurherstel ontzeggen, waaronder bescherming tegen extreme weersomstandigheden, verbeterde gezondheid en welzijn, en financiële voordelen op de lange termijn. Deze cijfers bevestigen hoe cruciaal het is dat de EU de wet aanneemt. De EU moet regeringen wakker schudden die deze essentiële, door burgers gesteunde wetgeving niet steunen. Niemand wint als onze natuur achteruitgaat, terwijl iedereen kan winnen als we de natuur laten herstellen."

Een paar maanden geleden werden soortgelijke enquêtes gehouden in Oostenrijk en België, twee landen die zich eerder onthielden van stemming over de Natuurherstelwet. In Oostenrijk wil 77% van de bevolking dat de natuur consequent wordt beschermd en hersteld, waarbij bijna driekwart van de ondervraagden specifiek oproept tot 'bindende doelen' om de natuur te herstellen. In België is 82% van de mensen sterk voor meer natuurherstel en meer dan 84% vindt dat de Belgische regeringen meer inspanningen moeten leveren om tegen 2030 minstens 30% van de natuur op het land en in zee in slechte staat te herstellen.

De resultaten volgen op een krachtige brief van 11 milieuministers, die er bij hun collega's op aandringen om de wet aan te nemen tijdens de komende Milieuraad op 17 juni.

Klik hier voor de onderzoeksresultaten.

Robin Food Coalition speelt op deze manier in op dit nieuws:

Publicatiedatum: