Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hoe hebben ze bij Fruitweelde het biodiversiteitsonderzoek ervaren?

"Als ik mijn bedrijf groener kan maken, dan doe ik dat"

Elk jaar zet de Odin imkerij tijdens de Meimaand Bijmaand de bij in het zonnetje. Gedurende deze maand schenkt De Traay voor ieder verkocht product 10 eurocent aan de Odin imkerij. Aangevuld met geld van Odin worden hiermee biodiversiteitsonderzoeken gefinancierd bij boeren waar Odin bijenvolken heeft staan.

Tot nu toe zijn er 7 onderzoeken verricht. In 2024 vinden 3 nieuwe onderzoeken plaats. Voorafgaand aan de Meimaand Bijmaand 2024 blikt Odin met Willemien Brouwer terug op het biodiversiteitsonderzoek dat in 2022 heeft plaatsgevonden op haar bedrijf: hoe heeft zij het onderzoek ervaren en zijn de aanbevelingen doorgevoerd?

Wat voor bedrijf is Fruitweelde?
"We zijn een biodynamisch fruitteeltbedrijf met 3,7 hectare zacht fruit. We telen frambozen, bramen, rode bessen en kruisbessen. Het bedrijf is in 2010 opgericht door Elze-Lia Visser en in 2020 door mij overgenomen. In de winter werk ik voornamelijk alleen, maar in de zomer is het hier een smeltkroes van nationaliteiten. Ik ben aangesloten bij WWOOF (WorldWide Opportunities on Organic Farms): een wereldwijd netwerk dat vrijwilligers koppelt aan biologische en biodynamische boeren. Ook zijn er elk jaar weer stagiaires. Ik vind kennisdeling en samenwerking belangrijk en laat graag zien wat biodynamische bedrijfsvoering inhoudt."

Wat zijn jouw drijfveren om dit fruitteeltbedrijf te runnen?
"Mijn moeder is biologisch fruitteeltadviseur, dus biologisch is mij met de paplepel ingegoten. Sinds mijn 15e werkte ik op een vergelijkbaar bedrijf als deze. Ik houd van het buitenleven, met mijn handen en voeten in de natuur en de verschillende seizoenen. Kwalitatief goed en gezond fruit produceren is mijn passie. Het is belangrijk dat de mens goed voor zijn lichaam zorgt. Ik heb het voorrecht dat ik hier op aarde mag leven, heb respect voor de aarde en alles wat leeft. Dat wil ik doorgeven aan de volgende generatie."

Hoeveel bijenvolken hebben jullie?
"We hebben 5 kasten met 3 honingbijenvolken. Inmiddels heb ik ook voor wilde bijen kasten opgehangen en wilde bijtjes uitgezet."

Wat gaf jou de doorslag om met dit biodiversiteitsonderzoek mee te doen?
"Ik maai minder, plaats meerjarige planten en we onderzoeken of een natuurvriendelijke oever mogelijk is. Als ik mijn bedrijf groener kan maken, dan doe ik dat. Mijn prioriteit is dat ik een bedrijf moet runnen en kwalitatief goed fruit wil produceren. Maar onderzoekers Martijn Bunskoek en Kees Goudsmits kijken anders en doelgerichter naar natuur dan ik. Hun aanbevelingen zijn dus meer dan welkom."

Kwamen er ondervindingen naar voren uit het onderzoek die je hebben verrast?
"Het onderzoek laat een gevarieerde gemeenschap aan planten en dieren zien die kenmerkend zijn voor kleinschalige agrarische gebieden op rijke kleigronden. Dus voor de relatief kleine oppervlakte, was er al sprake van een hoge biodiversiteit. Dat is echt fijn om te horen! Zo zijn er 18 soorten wilde bijen en hommels waargenomen, 31 soorten zweefvliegen en verschillende amfibieënsoorten. Zowel op het bedrijf als in de watergangen bloeiden er volop inheemse planten, zoals de Scherpe boterbloem, Hondsdraf, Speerdistel, Grote Klit, Wilgenroosje en Smeerwortel. Het afgelopen jaar stond ik meerdere keren oog in oog met een ringslang en een bever knaagt regelmatig aan mijn wilgen. Mijn buren, boomkwekers van beroep, zijn alleen wat minder blij met zijn komst."

Aanbevelingen waren een amfibieënpoel en vleermuiskasten. Is dit inmiddels gerealiseerd?
"Nabij de sloot, in de oude fruitboomgaard, maken we waarschijnlijk een broeihoop van de oude wilgen die we gesnoeid hebben en een poeltje. Plekken voor de vleermuiskasten zijn er volop. Het is natuurlijk ook belangrijk dat het onderhoudsvriendelijk en praktisch haalbaar is."

Wat kan Odin nog voor jou betekenen?
"Mijn boerderij staat altijd open voor dit soort initiatieven van Odin. Voor onderzoek, lezingen, boerderijdagen en bezoeken. Kennis delen en samenwerken aan groei is voor mij ontzettend belangrijk!"

Meimaand Bijmaand 2024
Fruitweelde was in 2023 één van de deelnemende boerderijen tijdens de Meimaand Bijmaand. Een maand vol activiteiten, kennisdeling en onderzoek. Dit jaar drie biodiversiteitsonderzoeken, twee boerderijbezoeken, korting bij De Traay en Bee Honest en een Zoemba Challenge. Waarbij je kans maakt op een masterclass van de enige echte Odin Imker, Jos Willemse.

Klik hier voor meer informatie over de Meimaand Bijmaand.

Voor meer informatie:
Odin
De Panoven 1
4191 GV Geldermalsen
0345 577133
[email protected]
www.odin.nl

Publicatiedatum: