Minister Adema wil de vrijstelling voor het gebruik van de gewasbeschermingsmiddelen Tracer en Exirel vanaf dit jaar niet langer verlenen. Beide middelen worden ingezet om kersen te beschermen tegen de suzuki-fruitvlieg. Momenteel zijn er geen effectieve alternatieve bestrijdingsmethoden. Zonder deze middelen zal de schade aan de oogst zo aanzienlijk zijn, dat de teelt gedoemd is te mislukken, waarschuwen telers.
Telers laten van zich horen
Onder hen Susanne Görtz en Janny Verschure-Trouw. Zij laten op sociale media allebei van zich horen. Susanne benadrukt in haar bijdrage welke stappen De Fruitboerderij de afgelopen jaren heeft gezet. Zonder de mogelijkheid de suzuki-fruitvlieg goed te bestrijden ziet zij die investeringen, waaronder de aanleg van een nieuwe kersenboomgaard, mogelijk in rook opgaan.
"In het buitenland zijn de middelen wel toegestaan en het is bovendien Skal-gecertificeerd waardoor ook biologische telers het mogen gebruiken. We hebben de afgelopen jaren al flink moeten investeren om nieuwe technieken aan te schaffen om deze middelen te gebruiken. Bovendien zijn de middelen enorm duur. Als teler krijgen we daar natuurlijk geen extra vergoeding voor, we moeten zelf opdraaien voor de extra kosten van deze plaag. Maar keuze hebben we niet, want anders hebben we geen kersen en dus geen inkomsten. Nederland heeft de strengste normen en we zijn als telers eraan gewend dat het speelveld niet eerlijk is. Maar dit gaat alle oneerlijkheid wel te boven."
Janny ergert zich aan de toon van de berichtgeving in de kranten, waarbij ze een stukje uit het AD aanhaalt. Het is niet zo zwart-wit als het artikel doet vermoeden, betoogt zij, waarbij ze er ook op wijst dat de volgens haar 'eenzijdige berichtgeving' ook wat wil zeggen. "Alsof wij als telers overal lak aan hebben en nu gestraft moeten worden. We zijn toch geen criminelen?!"
Janny 'vertikt het om ons te laten wegzetten als crimineel, zeker als het op basis van halve informatie is.' "En wij weigeren om ons bedrijf op deze manier naar de knoppen te laten gaan! Een gezond en vooruitstrevend bedrijf, met jonge ondernemers die nog vol ambities en enthousiasme zijn. Waar we netjes werken volgens de wet- en regelgeving en elke dag met hart en ziel voorzien in jullie primaire lokale voedselvoorziening."
Wat volgt in haar bijdrage is uitleg over de historie van de suzuki-fruitvlieg, sinds ongeveer dit jaar een probleem in Nederland. "Als er geen alternatief voorhanden is om dat invasieve vliegje te mogen bestrijden houdt het gewoon op hier. Een dramatisch besluit, op basis van de halve waarheid, met desastreuze gevolgen. Dus... beste overheid, zorg eerst asjeblieft voor een goed, werkbaar èn betaalbaar alternatief voordat je alles per direct van tafel veegt. Want dan zijn we snel klaar en verdwijnt een complete, tot op heden gezonde sector, gewoon."
Janny wijst erop dat de sector al jaren investeert in onderzoek naar andere natuurlijke methoden voor het bestrijden van de fruitvlieg. "Maar die ontwikkeling duurt jaren en nieuwe bestrijdingstechnieken of middelen moeten eerst nog uitvoerig getest worden op maximale veiligheid en werking voordat ze een toelating krijgen van het Ctgb." Voordat het zover is, hebben telers de nu door Adema in het verdomhoekje gezette middelen nodig.
Haast geboden
Fruittelersorganisatie NFO reageerde in de persoon van voorzitter Ron Mulders ook. "Het ministerie van LNV noemt onvoldoende naleving van de regels als reden om dit jaar geen vrijstelling meer te geven. Het klopt dat het middel niet overal juist is ingezet, maar nu dreigt de gehele kersensector daarvan het slachtoffer te worden. Veel telers hebben het afgelopen jaar bovendien fors geïnvesteerd om aan de steeds strengere milieuregels te voldoen. Zijn deze investeringen nu voor niets?" zegt hij.
"Wat het besluit extra cru maakt, is dat de middelen over de grens in buurlanden wél bruikbaar blijven. In België is zelfs geen vrijstelling nodig, maar hebben telers beschikking over deze twee middelen die regulier toegelaten zijn en in Duitsland zijn vrijstellingen afgegeven. Hiermee worden Nederlandse telers benadeeld en is er een ongelijke concurrentie in de Europese markt.", vervolgt Mulders.
NFO doet een dringende oproep aan het ministerie van LNV en de Tweede Kamer om in actie te komen en te voorkomen dat de suzuki-fruitvlieg een einde maakt aan vele boomgaarden vol kersenbomen. Vanwege het vroege voorjaar is spoedige actie vereist, anders is er geen toekomst voor de Nederlandse kersenteelt.