Bij Naïf geloven ze in eerlijkheid en betrouwbaarheid, zeker als het om de eigen producten gaat. "Daarom zijn we blij dat recente testen van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) hebben laten zien dat onze SPF 30 zonnebrandcrème voor volwassenen van vorig jaar (2023) wél de bescherming biedt die we beloven. En ja, dit komt na eerdere bevindingen van de Consumentenbond en TestAankoop die ons product, onterecht dus, als 'slechtste getest' bestempelden. Wij durven bijna met zekerheid te zeggen dat er geen ander product op de markt is dat drie keer positief is getest, waardoor onze zonnebrandcrème de echte winnaar is", zo meldt Naïf in een uitgebreid bericht op de eigen website.
Naïf-oprichters Jochem Hes en Sjoerd Trompetter
Lees hieronder het volledige verhaal:
Herinneren jullie je die keer vorig jaar toen de Consumentenbond en TestAankoop onze crème labelden als 'afrader'? Ondanks ons vertrouwen in de SPF - we geven al onze producten een flinke check voordat ze de markt op gaan - wilden we toch extra zekerheid. Want we willen natuurlijk alleen het beste voor jou en je huid! Dus, toen de Consumentenbond ons afraadde, zaten wij niet stil!
Slecht getest?
Wat is er nou eigenlijk gebeurd? Nou, er werd gezegd dat onze adult SPF 30 niet de beloofde bescherming bood. Balen natuurlijk, maar wij geloofden nog steeds sterk in ons product. Dus wat deden we? We gaven het een extra rondje in het lab, én de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit deed ook nog eens onafhankelijk tests op hetzelfde product. En wat denk je? Onze SPF 30 hield stand in álle tests! The proof is in the pudding (of in dit geval, de zonnebrandcrème).
Dus ja, onze zonnebrand komt beter uit de test dan gedacht... En is ook nog eens beter getest! Wij durven namelijk met zekerheid te zeggen dat er geen enkel ander product in de markt zo goed (grondig) is getest en zo overtuigend heeft gepresteerd als onze zonnebrand. Behalve door de Consumentenbond en TestAankoop dan! (Let op: De Consumentenbond en TestAankoop werken samen. Het gaat hierbij dus om 1 test in plaats van losse testen van verschillende organisaties).
"Toen het nieuws kwam dat ons product volgens de Consumentenbond en TestAankoop niet aan de beloofde SPF voldeed, was dat een flinke klap in het gezicht," zegt Naïf-oprichter Jochem Hes. "We hebben ons best gedaan om een product te maken dat op alle fronten veiliger is dan de rest. En dan zo'n oordeel, dat je reputatie en geloofwaardigheid in twijfel trekt. Het voelde als David tegen Goliath, en de media namen het zonder aarzeling over. Maar gelukkig heeft de NVWA ons product getest en bevestigd dat het wél aan de beloofde SPF voldoet."
Rectificatie
We zijn ervan overtuigd dat deze nieuwe bevindingen een belangrijke correctie zijn op de eerdere testresultaten. Consumenten verdienen het juist geïnformeerd te worden over de producten die ze gebruiken. Daarom roepen we op tot een rectificatie van de eerdere testresultaten en nodigen we de Consumentenbond uit om samen met ons naar de gebruikte testmethoden te kijken, zodat er geen slechte testen meer zullen komen en dergelijke fouten in de toekomst te voorkomen.
Ongevalideerde testmethode
Minerale zonnebrand heeft veel voordelen: het is vriendelijker voor de huid, biedt goede bescherming en is minder belastend voor de planeet. Maar omdat minerale zonnebrand anders werkt dan traditionele varianten, moeten we het ook anders testen. Helaas zijn veel organisaties, zoals de Consumentenbond en TestAankoop, zich hier niet van bewust en blijven ze testen op dezelfde manier als voor niet-minerale zonnebrand. Ze gebruiken bijvoorbeeld ongevalideerde in-vitro methoden zoals HDRS en double-plate. Zelfs Uli Osterwalder, de voorzitter van het ISO Technisch Comité dat de nieuwe (lab) testmethodes onderzoekt voor de Europese Commissie, benadrukt dat de gebruikte in vitro (lab) methode bij minerale zonnebrand voor afwijkende resultaten kan zorgen. Ondanks dit blijven de Consumentenbond en TestAankoop helaas vasthouden aan deze methode en hebben ze aangegeven deze ook te zullen gebruiken voor toekomstige tests.
Groter probleem
Als we willen dat minerale zonnebrand eerlijke kansen krijgt, is het belangrijk dat ze stoppen met het gebruik van deze methodes. Ook moeten labs worden gebruikt die gespecialiseerd zijn in minerale zonnebrand, om ervoor te zorgen dat de tests correct worden uitgevoerd. In diverse landen gaat dit nu mis, waardoor tests vaak negatieve resultaten opleveren voor minerale zonnebrand. Dit zorgt voor een negatieve perceptie, terwijl we minerale zonnebrand juist moeten aanmoedigen. Daarom roepen we op tot verandering, zodat we consumenten echt kunnen helpen en informeren over de voordelen van minerale zonnebrand.
Samenwerken aan verandering
En nu? Wij staan klaar om te helpen ervoor te zorgen dat er geen slechte tests meer worden uitgevoerd. Dus Consumentenbond en TestAankoop, jullie hebben onze e-mailadressen, telefoonnummers en adres. En voor de zekerheid hier nogmaals de vragen die jullie meermaals hebben gesteld (inclusief de antwoorden die wij keer op keer hebben gegeven). Laten we samenwerken om de industrie te verbeteren en consumenten te helpen de beste keuzes te maken.