Bouwbedrijf Heijmans uit Rosmalen heeft deze week een innovatieve meetbox in gebruik genomen, die met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) de biodiversiteit in een gebied meet en analyseert. De zogeheten BioBuddy meet hoe het gaat met de flora en fauna als insecten, vogels en zoogdieren zoals de egel.
"Met verschillende soorten sensoren die in de meetbox zitten, verzamelen we beeld- en geluidsmateriaal dat met kunstmatige intelligentie (AI) wordt geanalyseerd om zo soorten te herkennen die we met het blote oog zouden missen", vertelt Vincent Nederpel, ecologie-adviseur bij Heijmans en een van de grondleggers van de BioBuddy.
De meetbox staat nu bij het eigen kantoor van Heijmans in Rosmalen, maar wordt snel ook ingezet op projectlocaties waar gewerkt wordt aan de infrastructuur of woningen worden gebouwd. Zo wordt de voortgang op het gebied van biodiversiteit gevolgd.
Smart City
In de toekomst wordt de BioBuddy uitgebreid met metingen over zowel lucht, water als bodemkwaliteit. Heijmans speelt een leidende rol in het gebruik van slimme technologieën en datagedreven oplossingen om de leefomgeving in stedelijke gebieden te verbeteren. Met 'Smart City' streeft Heijmans ernaar om verder te gaan dan traditionele bouwmethoden door ook datastromen over bijvoorbeeld duurzaamheid te integreren.
Eerdere metingen
Jan-Willem Burgmans, programmamanager biodiversiteit bij Heijmans, legt uit dat dit een logische stap is na eerdere initiatieven om metingen op biodiversiteit te doen. "We hebben samen met partners zoals Naturalis veel geleerd over het meten van natuurlijke omgevingen, bijvoorbeeld bij het monitoren van biodiversiteit langs snelwegen en in nieuwbouwwijken in Leusden en Vlaardingen. Intern hebben we deze meetbox ontwikkeld, die we overal kunnen plaatsen."
Vincent Nederpel vult aan: "We zetten nu een grote stap vooruit door het automatiseren en standaardiseren van dit soort metingen. Zo kunnen we continu meten en informeren we bewoners, overheden en andere belanghebbenden over de ontwikkeling van de biodiversiteit op de locaties waar we actief zijn."
Centrale database
De BioBuddy voert zelfstandig en continue metingen uit en stuurt deze naar een centrale database voor verdere analyse en uiteindelijk presentatie. Heijmans heeft in samenwerking met het bedrijf Faunabit het eerste prototype van de BioBuddy ontwikkeld. Dit voorjaar worden de eerste resultaten verwerkt van de plaatsing bij het Heijmans' hoofdkantoor. Daarna gaan er versies van de BioBuddy het land in, die op de eerste bouwlocaties actief gaan worden. Nog dit jaar zijn dat vijf projecten. De BioBuddy wordt ingezet voor metingen bij zowel woningbouw- als infraprojecten.
Gezonde leefomgeving
Heijmans zet zich als maker van een gezonde leefomgeving in voor het verduurzamen van haar activiteiten en het verbeteren van de natuurwaarden in elk gebied waar ze werkt. Met respect voor mens, dier en natuur streeft Heijmans naar een positieve impact voor de aarde in 2030. Dat betekent dat Heijmans alleen duurzame oplossingen en werkmethoden gebruikt om bij te dragen aan een beter klimaat, meer biodiversiteit en een goede waterbalans. Met de BioBuddy wordt het effect van maatregelen gemeten.