De Europese biologische beweging beschouwt de stemming van dinsdag 19 maart over de wetgeving inzake Plant Reproductive Material (PRM) als een belangrijke bijdrage aan een evenwichtige regelgeving en een gunstig klimaat voor biologische plantenveredeling. Dit meldt IFOAM Organics Europe. Het is belangrijk dat de leden van de Commissie landbouw en plattelandsontwikkeling (COMAGRI) van het Europees Parlement de cruciale rol erkennen die zaden en diversiteit van zaden spelen voor een gezond voedsel- en landbouwsysteem.
Eric Gall, adjunct-directeur IFOAM EU: "Deze herziening van de EU-zaadwetgeving heeft het potentieel om de broodnodige genetische diversiteit opnieuw op de Europese velden te introduceren. Het behoud van agrobiodiversiteit en ervoor zorgen dat plantgenetische bronnen niet in handen zijn van slechts een paar grote spelers, is essentieel voor de veerkracht en de toekomst van ons voedselsysteem. Biologische veredelaars en boeren willen werken met plantaardige biodiversiteit, dus de regels voor de registratie van zaadvariƫteiten moeten worden aangepast om deze diversiteit mogelijk te maken."
Biologische boeren hebben toegang nodig tot Plant Reproductive Material (PRM), zoals zaden en zaailingen, die specifiek gekweekt zijn om goed te presteren onder biologische omstandigheden - aangezien biologische boeren geen synthetische gewasbeschermingsmiddelen en slechts een beperkte hoeveelheid meststoffen gebruiken. Tegelijkertijd dragen biologische veredelaars en zaadvermeerderaars bij aan het behoud en de bevordering van agrobiodiversiteit, door ervoor te zorgen dat boeren toegang hebben tot een breed scala aan PRM.
De verordening inzake de productie en het in de handel brengen van plantaardig teeltmateriaal is een belangrijk stuk wetgeving binnen de Green Deal van de EU. Het is met name belangrijk voor de doelstelling van de Farm to Fork-strategie om de biologische productie te stimuleren en ervoor te zorgen dat in 2030 25% van het landbouwareaal in de EU biologisch wordt beheerd.
Voor meer informatie: www.organicseurope.bio