Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Waarom hebben we dit niet eerder gedaan?"

Biologische Sierteelt Nederland bundelt krachten voor grotere impact – geslaagd startevent

Tholen - Op de gerenommeerde biologische kwekerij De Hessenhof in Ede werd op 14 maart met een groot gezelschap de oprichting van Biologische Sierteelt Nederland gevierd. Dit is een vereniging van en voor alle biologische gecertificeerde kwekers binnen de sierteelt; van bollenkwekers, bomen- en vaste plantenkwekers tot zadentelers, pluktuinen en snijbloemenkwekers.

'Serieuze club'
Mariëtte Kamphuis, eigenaresse van Loofwerk in Schipluiden, was één van de aanwezigen bij het start-event. Ze vertelt graag wat meer: "Gastheer Hans Kramer noemde de middag een van de mooiste bijeenkomsten die sinds 1981 op zijn kwekerij plaatsvond. Hij werkt al decennia heel bewust biologisch en gaf aan ontzettend blij te zijn dat dit allemaal nu gebeurt. En vroeg zich eigenlijk hardop af waarom we dit niet eerder hebben gedaan. Het was een supergoed evenement. Ik schat dat er tussen de 40 en 50 mensen waren. Ruud Hendriks hield een heel interessante lezing over de bodem. Mooi ook hoe hij bij binnenkomst positief verrast was en aangaf dat we toch wel 'een serieuze club' zijn zo."

Hans Kramer (kwekerij De Hessenhof) en Julian Langelaan (kwekerij Op Beemster Klei) bij de openingsbijeenkomst.

Grotere impact maken
Het gaat om een sierteeltbrede vereniging, wat een bewuste keuze was. "De vereniging herbergt dus allerlei onderlinge DNA-verschillen in onze bedrijven. Qua bedrijfsgroep - bloemen, bomen, zaden, vaste planten, bollen - en qua bedrijfsmaat - van 1000 meter tot 10 hectare -, en qua bedrijfsvoering. Mijn wens is dat die diversiteit ook gekoesterd wordt, omdat ook die mijns inziens bijdraagt aan biodiversiteit."

Samen gaan de bedrijven nu één front vormen. "Meerdere bestuursleden waren er van overtuigd dat we een front moeten vormen om naar de overheid en het publiek een grotere impact te kunnen maken. En daar hebben ze volgens mij helemaal gelijk in. Het publiek weet ons anders gewoon nog niet te vinden. Er is ontzettend veel greenwashing. De oprichting van deze vereniging is een heel belangrijke stap en ik ben er ontzettend blij mee."

De biologische snijbloemenkwekers stonden dit jaar voor de tweede keer met een gezamenlijke stand op de Biobeurs. "Dit keer ging het om een dubbel aantal deelnemers. De Biobeurs-deelname vormde een belangrijke opmaat voor deze oprichtingsbijeenkomst. Volgend jaar gaan we er waarschijnlijk collectief en sierteeltbreed staan."

De gezamenlijke stand op de Biobeurs 2024.

Gastlidmaatschap mogelijk voor oriëntatie
Op de prille website van de vereniging staat onder meer een overzicht van Skal-gecertificeerde kwekers. "Wij laten graag zien hoe mooi, zinvol en productief het is om in samenwerking met ons landschap en onze bodem gezonde sierteeltproducten te telen en waar je onze producten kunt vinden." Ook mooi nieuws: is je kwekerij nog niet Skal-gecertificeerd dan kun je gastlid worden en je binnen de vereniging oriënteren voor een mogelijke omschakeling. "Dat is een heel goede zet. Op deze manier kunnen geïnteresseerde telers heel laagdrempelig bij al omgeschakelde telers informeren."

Voor meer informatie:
Biologische Sierteelt Nederland
[email protected]
www.biologischesierteelt.nl

Mariëtte Kamphuis
Loofwerk
Rjksstraatweg 20-22
2636 AX Schipluiden
06 18754047
[email protected]
www.loofwerk.nl