Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Franken-Gemüse Bio, Duitsland:

"Sinds 2019 is onze biologische teelt meer dan verdubbeld"

Het verder promoten van biologische tuinbouw en het benutten van het groeipotentieel ervan in de regio Knoblauchsland in Neurenberg, dat waren de belangrijkste redenen voor de oprichting van Franken-Gemüse Bio in mei 2021. Ondanks inflatie en stijgende energieprijzen ziet het management van de coöperatie de toekomst met vertrouwen tegemoet. Felix Schmidling, projectmanager "GemüseWert" bij Franken-Gemüse Bio: "Sinds 2019 hebben we onze biologische omzet kunnen verhogen van 7,5 miljoen euro naar meer dan 15 miljoen euro, wat overeenkomt met een verdubbeling."

Volgens Schmidling is de omzetontwikkeling te danken aan drie factoren. "Ten eerste was de oprichting van Franken-Gemüse Bio in 2021 natuurlijk een grote stap voorwaarts. Dit droeg er onder andere ook toe bij dat enkele directverkopers hun opbrengsten via ons wilden afzetten, wat weer een merkbaar effect had op het biologische aandeel van de coöperatie. De derde en laatste factor was de omschakeling van nieuwe teeltbedrijven naar biologische tuinbouw, een ontwikkeling die wij als biologische coöperatie zeer verwelkomen."


Felix Schmidling (r) en cressenteler Roland Bötz vertegenwoordigden Franken-Gemüse Bio op de BioFach 2024.

Franken-Gemüse Bio brengt een breed scala aan producten van de coöperatie op de markt, namelijk Bioland, Naturland, Demeter en Biokreis, en kan daardoor voldoen aan de eisen van elke individuele klant. Schmidling: "Er is de laatste jaren een kleine toename geweest op biologisch gebied. Ons belangrijkste doel is echter niet zozeer om het areaal uit te breiden, maar om ons productassortiment te verbreden. Nieuw dit jaar zijn onder andere biologische selderij en biologische Hokkaido. Onze telers richten zich vooral op de teelt van sla- en vruchtgroenten, terwijl aardappelen en vollegrondsgroenten moeilijker te telen zijn op onze grond."

Het Neurenbergse Knoblauchsland staat al tientallen jaren bekend om zijn glastuinbouw. Vooral dit segment van de groententeelt heeft de afgelopen twee jaar zware tegenslagen te verduren gehad door de hoge energieprijzen. "Er zijn vertragingen opgetreden in het tijdstip van planten, waardoor het teeltvenster behoorlijk verschoven is. Als gevolg daarvan hebben we ook een kleine daling in de volumes gezien, maar alles bleef binnen de perken", zegt Schmidling, verwijzend naar de stabiele afzetontwikkeling van de hele coöperatie. Vorig jaar boekte Franken-Gemüse een totale omzet van ongeveer 130 miljoen euro.


Biologische teelt in de kas

De regionale biologische waardeketen benutten
Naast de oprichting van Franken-Gemüse Bio werd in 2020 het project GemüseWert gelanceerd. Het doel van het project is om het aandeel biologische producten in de communale catering te vergroten en tegelijkertijd de regionale biologische teelt verder te stimuleren.

"Het gaat hierbij vooral om afzetzekerheid op lange termijn en planningszekerheid voor onze telers, wat naar mijn mening de omschakeling van individuele bedrijven van conventioneel naar biologisch zou versnellen. Het is belangrijk dat lokale politici ook hun rol spelen, wat momenteel helaas vaak niet het geval is. Een andere uitdaging is het gebrek aan beschikbaar land: als iemand opgeeft, wordt het land meteen weer ingepikt. In dit opzicht zien we een hevige concurrentie voor tuinbouwgrond. Een andere factor is de regionale biologische waardecreatie: de jonge planten die nodig zijn voor de biologische teelt worden voornamelijk buiten de regio gekocht. Het doel is hier om de regionale toegevoegde waarde verder te benutten en zo de biologische sector in Knoblauchsland verder te versterken", besluit Schmidling.


Biologische groenten uit het Knoblauchsland

Voor meer informatie:
Felix Schmidling
Franken-Gemüse Bio eG
Tel: +49 (0)911 93483 25
[email protected]
www.gemuesewert.de