Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuw in het zuivelschap: Kalf bij koe yoghurts

Vanaf week 11 zal het assortiment Kalf bij koe zuivel in de biologische speciaalzaak worden uitgebreid. Zuiver Zuivel introduceert dan volle yoghurt (in fles en pak) en volle Yomio (in pak) geproduceerd van kalf bij koe melk. Met deze stap maakt het merk het zuivelschap van de biospeciaalzaak nog een stukje diervriendelijker.

In oktober 2022 introduceerde Zuiver Zuivel kalf bij koe melk. Dit bleek al direct een groot succes. De consument waardeert het zeer dat de kalfjes minimaal 3 maanden bij de koe mogen blijven. De verkoop steeg met maar liefst 10%. De stijgende vraag vanuit de markt en het groeiende aantal melkveehouders die kalf bij de koe houden, maakt het voor Zuiver Zuivel mogelijk om het assortiment 'kalf bij koe zuivel' nu verder uit te breiden.

Kalf bij koe is een onderwerp waar de afgelopen jaren steeds meer aandacht voor is. Het klinkt heel vanzelfsprekend, maar in de praktijk heeft het aardig wat voeten in de aarde. Voor iedere melkveehouder is het een zoektocht hoe de kalfjes bij de koe kunnen blijven. Voordelen zijn dat de kalfjes een betere weerstand opbouwen, dus minder snel ziek worden en dat koe en kalf diereigen gedrag kunnen vertonen. Maar het vergt ook aanpassingen en extra aandacht op de boerderij. Een aandachtspunt is bijvoorbeeld dat het kalf niet te veel of juist te weinig melk binnenkrijgt, en het is belangrijk dat de kalfjes niet verwilderen. De melk die een kalf drinkt kan niet aan de melkfabriek worden geleverd, en kalf bij koe is daardoor ook kostprijsverhogend voor de boer. Om de melkveehouders die kalf bij koe houden te compenseren, krijgen zijn van Zuiver Zuivel 7 cent per liter extra, bovenop de Demeter toeslag.

Natuurlijke eenheid
Eén van de melkveehouders die zijn kalfjes bij de koe laat is Durk Oosterhof, biodynamisch melkveehouder in Drachten. Durk: "Ik heb op een gegeven moment mijn oude patroon van hoe ik met koe en kalf omging doorbroken en ben gestart met het kalfje bij de koe te laten. Het grappige is: niet alleen voor de koe en het kalf maar ook voor mijzelf is het er leuker op geworden. De moederkoe besteedt 24 uur per dag aan de zorg van haar kalf, tijd die ik er nooit aan zou kunnen besteden. Als biodynamische boer beschouw ik mijn bedrijf als één geheel: ik knip de processen niet in deelstukjes op maar bekijk ze in samenhang. Door het kalfje bij de moederkoe te laten zogen, houd ik die natuurlijke eenheid in stand."

Ook voor Gerlof Pronk, melkveehouder op zorgboerderij Naoberhoeve is kalf bij koe een stap in de richting van een zo natuurlijk mogelijke melkveehouderij. "Als zorgboerderij zijn wij een aantal jaar geleden begonnen met kalfje-bij-de-koe. Dat bleek goed te passen bij ons bedrijf. Inmiddels hebben we het onder de knie en mogen andere boeren bij ons de kunst afkijken. Als ik in mijn hart kijk, is hiermee een langgekoesterde wens uitgekomen. Een koe geniet er intens van om haar kalf te zogen. Dat genot gun ik mijn koeien."

Klik hier voor meer informatie.

Publicatiedatum: