Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Natyra verkoop van start

"Door overweldigende vraag bio-peren komen Chili en Argentinië dit seizoen weer in beeld"

Tholen - Voor zowel bio- als conventionele peren is er dit jaar sprake van een grote vraagmarkt. Het aanbod valt over het algemeen wat tegen en de vraag stijgt de pan uit. Dit legt Gunther De Vadder van BelOrta uit. "Ik heb een stijve nek van het nee schudden in Berlijn. Ook wij zijn zo goed als door de bio-peren heen. We hebben nog zes ton gesorteerd liggen, maar dat is morgen weg ", zo legt hij uit.

"Het was ook wel nodig, want de kwaliteit was niet toereikend voor hele lange bewaring", gaat Gunther verder. "Het hoge percentage droge stof en suikers zorgden voor snellere afrijping in bewaring, waardoor de kwaliteit snel achteruit kan gaan. Voor een paar programma's wilden we het nog tot week 10 rekken, maar dat gaat waarschijnlijk net niet lukken. Dan zullen we moeten overgaan op omschakelingsperen. Daar heb ik nog 400 ton, wat ook in vier weken weg zal zijn."

"De vraag is overweldigend, maar het is wat het is. In Nederland hoor ik prijzen van tot de €2,60 afloods. Dat is eigenlijk bizar, maar sommigen betalen het ervoor", aldus de handelaar. "Het gevolg is dat dit jaar Argentinië, Chili en Zuid-Afrika weer in beeld zullen komen. Vorig jaar was dat niet het geval, maar dit seizoen zullen ze mee profiteren met de tendens. Daarbij is het risico wel dat je hetzelfde scenario krijgt als twee jaar geleden. Toen was er eenzelfde situatie, waarbij verschillende importeurs als gekken overzeese bio-peren gingen invoeren. Europese supermarkten kunnen echter besluiten te stoppen zodra het Belgische of Nederlandse aanbod klaar is. Dan heb je het risico dat die importeurs in juni of juli nog loodsen vol hebben met bio-peren uit Chili of Argentinië, wat de markt weer verstoort richting het nieuwe seizoen."

Europese bio-appelmarkt is afgedekt
Gunther ziet namelijk dat de biologische perenverkoop vanaf mei een beetje op zijn einde loopt. "Bij appel is het een ander verhaal, want dat blijft in de zomer wel door verkopen. Peren zijn echter geen basisproduct, waardoor de consumptie vanaf juni stokt. Dan blijven velen die hebben ingekocht dus met een grote voorraad zitten." Of het een oplossing is dat er een groter aanbod van Belgische bio-peren komt, wijst Gunther dan ook af om een praktische reden. "Dat is gewoon heel lastig. Uiteindelijk wil je misschien tot begin mei met eigen bio-peren kunnen werken, maar al onze telers zijn gemengde bedrijven. Dat betekent dus bij omschakeling dat ze ook met hun appelen naar bio moeten. Echter zijn er meer dan genoeg bio-appelen in Europa. De winst die je dan met peren haalt, verlies je weer met de appelen."

Want waar er bij de peren dus een extreme vraagmarkt is ontstaan, is er bij de bio-appelen meer dan voldoende aanbod. "Onze appel blijft ook voor 90 procent in België. Frankrijk kampt namelijk met overaanbod (30 tot 40 procent te veel voor de eigen markt), Duitsland en Oostenrijk hebben meer dan genoeg en Italië heeft ook aanbod zat, wat ze ook nog eens exporteren. De Europese appelmarkt is helemaal afgedekt, maar voor de eigen markt zijn we dit jaar goed in balans, dus we halen onze prijzen prima. Vorig jaar was er iets te veel en dan scheelt het al snel 30 eurocent per kilo. Het helt in het biologische al snel de andere kant op."

Start verkoop Natyra
De handelaar verwacht dan ook wel dat hij dit jaar zijn voorraad kwijt zal raken. "Vorig jaar hadden we eigenlijk te veel, maar dit jaar zullen de Jonagold mutanten ergens eind april op zijn, verwacht ik. Daarna gaan we over op de Natyra waarmee we doorgaan tot eind mei. Dan is het ook goed geweest en krijgt Italië zijn kans in België met een betere bewaarappel. Je moet namelijk altijd zorgen dat de consument de best mogelijke appel krijgt en in Zuid-Tirol is lange bewaring nu eenmaal beter. Wij gaan dan over op onze eerste biologische aardbeien, en daarnaast ook kersen en pruimen, waarna het al weer tijd is voor de zomerappel. Zo gaat het cirkeltje rond", lacht Gunther.

Echter is het nog zeker niet zo ver, want sinds deze week is pas de verkoop van de Natyra appel begonnen bij BelOrta. Een ras waar ze zeer veel potentie in zien voor de biologische markt, waardoor ze ook vroeger zijn gestart. "Normaal gingen we altijd door met andere mutanten tot ze op waren, waarna we overstapten op de Natyra. Echter is het volume verdubbeld en bovendien zien we dat het goed aanslaat bij de consument. Komende jaren zal het areaal daarom alleen maar blijven groeien. Dat is ook de insteek. We willen langzaamaan gaan verminderen met de Jonagold en uitbreiden met de Natyra. Dit is dan ook een dubbelresistent ras, waardoor je met een nat voorjaar als die van dit seizoen niet in de problemen komt met schurft, in tegenstelling tot de Jonagold. Daarnaast haalt Natyra zijn meerprijs. Het is toch al snel 20 tot 30 eurocent per kilo meer, dus we kijken uit naar hoe het gaat verlopen de komende weken."

Voor meer informatie:
Gunther De Vadder
BelOrta
Mechelsesteenweg 120
B-2860 Sint-Katelijne-Waver, België
+32(0)155 655 291
[email protected]
www.belorta.be