Op 12 februari 2024 is er een televisie-uitzending geweest van de Keuringsdienst van Waarde over fraude met honing. Hierin werd vastgesteld dat er in de supermarkt honing wordt verkocht die is gemengd met suikerstroop. Rigoni di Asiago kan garanderen dat dit niet het geval is voor Mielbio.
Andrea Rigoni reageert: "Omdat ik stam uit een imkerfamilie gaat mij dit aan het hart. Ik vertegenwoordig de derde generatie aan het roer van ons familiebedrijf Rigoni di Asiago, dat al meer dan een eeuw bestaat. In 1923 is mijn nonna Elisa onder de naam Apicoltura Rigoni begonnen met de bijenteelt. Al snel was er belangstelling vanuit de hele regio: de hoogvlakte van Asiago, een uniek natuurgebied in het hart van de Italiaanse Alpen, waar ons hoofdkantoor nog altijd is gevestigd. Vandaag de dag exporteren we onze Mielbio honing ook naar andere landen, maar nog altijd is dit 100% Italiaanse, biologische, rauwe, single origin honing uit ongerepte natuurgebieden. Onze distributeurs zullen kunnen bevestigen dat we bepaalde honingsoorten niet verkopen als om welke reden dan ook de oogst ervan niet beschikbaar is in Italië. Dit omdat we alleen met 100% Italiaanse, biologische honingsoorten werken."
Andrea Rigoni en imker Francesco Bortot met wie Rigoni di Asiago al sinds 1993 samenwerkt.
"Vanaf het begin hebben we ervoor gekozen om uitsluitend samen te werken met geselecteerde imkers, die onze waarden en onze toewijding aan biologische landbouw delen en met wie we in de loop der tijd langdurige relaties hebben opgebouwd. We kennen ze, onderhouden intensief contact, bezoeken regelmatig hun bijenkorven en weten hoeveel ze kunnen produceren. Deze imkers produceren uitsluitend voor ons, wij kopen hun volledige productie. Wij steunen hen in moeilijke tijden, zoals bij een slechte oogst, bijenziektes en -sterfte. Hierdoor hebben wij volledige controle over de toeleveringsketen."
Naast hun jarenlange ervaring en sensorische analyses, onderwerpt Rigoni di Asiago de honing aan laboratoriumtesten. Pollenanalyse levert waardevolle gegevens op over de botanische en geografische oorsprong van honing en is een belangrijke methode voor authenticatie. De meest nauwgezette analyse die het familiebedrijf uitvoert is Nuclear Magnetic Resonance (NMR). Deze methode berust op NMR-spectroscopie. Met deze hightech methode kunnen honingmonsters op basis van hun moleculaire (chemische) samenstelling onderscheiden worden. Met NMR wordt een soort vingerafdruk van elke honingsoort gemaakt. Het is een krachtig analytisch hulpmiddel dat kan worden gebruikt voor het authentiseren van honing en het identificeren van vervalsing op het niveau van chemische bestanddelen, waaronder zowel C3- als C4-suikers.
Rigoni di Asiago is als bedrijf ook direct betrokken bij verzoeken aan de verantwoordelijke autoriteiten om het wettelijke kader aan te passen dat import in Europa van niet-Europese honing (vooral uit verre landen als China) mogelijk maakt. In dergelijke landen bestaat een volledig andere wetgeving inzake honing en is de productie van honing buiten bijenkorven bijvoorbeeld toegestaan. Andrea Rigoni: "Deze verzoeken hebben tot dusver nog niet het gewenste resultaat, maar we zullen ons blijven inzetten om zowel imker als consument te beschermen."
"Ik wil iedereen eraan herinneren dat bijen de belangrijkste verspreiders van biodiversiteit op aarde zijn. Hun voortbestaan is nauw verbonden met de activiteit van imkers die zorgen voor hun reproductie. Bijen en de bijenteelt zijn in ernstige moeilijkheden door het verlies aan biodiversiteit in de landbouw, klimaatverandering, het gebruik van pesticiden én fraude met honing. Het inkomen en het voortbestaan van imkers komen in gevaar als gevolg van deze fraude. Mijn oproep: laten we de imkers redden zodat zij de bijen kunnen redden, wat de biodiversiteit en de wereld zal helpen redden."
Door de aanschaf van Mielbio krijgen consumenten niet alleen een 100% authentieke kwaliteitshoning met garantiezegel, maar steunen zij ook Rigoni di Asiago's strijd om de bij en de bijenteelt te beschermen.
Klik hier om de betreffende uitzending van de Keuringsdienst van waarde te bekijken.