Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BioBorrel in Amsterdam: 5 maart

(Onderzoeks)journalisten buigen zich over de vraag wat de Nederlandse bio-landbouw tegenhoudt

"Het belooft op 5 maart een BioBorrel van formaat te worden! Want als het om biologische landbouw gaat, is Nederland niet het beste jongetje van de klas. In totaal is nu 4,5 procent van het Nederlandse landbouwoppervlak biologisch. In de Europese Unie presteren alleen Polen, Ierland, Bulgarije en Malta slechter. Wat houdt de biologische landbouw in Nederland tegen? Waarom is het overheidsbeleid er niet in geslaagd om de biologische landbouw te laten groeien, maar ook: wat is de rol van de biologische sector zelf? Te gast zijn drie zeer goed geïnformeerde journalisten. Ook zijn we blij met de toezegging van medewerkers van het ministerie van LNV en de RVO om aanwezig te zijn in de zaal", aldus Thomas van Hasselt, namens het team van de BioBorrel.

Thema: Wat houdt bio tegen?

Esther Molenwijk tijdens één van de eerdere BioBorrels.

Gasten:

Thomas Oudman
Thomas Oudman is bioloog en schrijft voor De Correspondent over voedsel. In 2023 publiceerde hij het boek 'Uit de shit - Een pleidooi voor meer boeren en minder vee'. Voor de Correspondent analyseerde hij eind vorig jaar waarom het landbouwakkoord is geklapt: "Zonder visie valt er niks te polderen." Volgens Oudman laat de worsteling met het stimuleren van biologische landbouw goed zien waarom polderen niet werkt. "We gaan hem vragen hoe dat precies zit", aldus Thomas.

Simon Dequeker en Freyan Bosma
Investico - onderzoeksjournalisten Simon Dequeker en Freyan Bosma becijferden voor De Groene Amsterdammer en Trouw hoeveel Europese en Nederlandse subsidie bij bio-boeren terechtkomt. Daaruit rijst het beeld op van een land dat steun aan bio belooft, maar resoluut kiest voor greenwashing van de intensieve landbouw – en daarmee de biologische sector benadeelt. Nederland belooft biologische boeren te steunen, maar regelt amper Europees geld en kiest liever voor marginale ‘verduurzaming’ van intensieve landbouw. Onder verschillende kabinetten groeide de biologische sector de afgelopen decennia nauwelijks. Wat betekenen deze onderzoeksresultaten? Wat mogen we verwachten in de toekomst en wat kunnen we doen om dit te veranderen?

Locatie:
Pakhuis de Zwijger
Piet Heinkade 179, 1019 HC Amsterdam
Let op: De BioBorrel vindt dit keer in een andere, grotere zaal dan gebruikelijk plaats: de Studio.

Tijden:
17:00 uur - Inloop
17:30 uur - Interviews en paneldiscussie
19:00 uur - Borrel en vervolgens de mogelijkheid om gezamenlijk een hapje te eten in Pakhuis de Zwijger (op eigen kosten)

Graag uiterlijk 29 februari aanmelden, via deze link.

Publicatiedatum: