Donderdag 7 december vond het slotsymposium van het project 'Koplopers in Kringlooplandbouw' plaats. Dit project van Bionext en Biohuis had als doel om de kringloop in de biologische landbouw verder te sluiten en de mogelijkheden op papier te zetten. Tijdens de bijeenkomst werd het plan van de sector gepresenteerd om door te ontwikkelen op het gebied van kringloopsluiting: meer biologische mest, meer gebruik van niet-gangbaar strooisel en meer regionaal veevoer.
Martin Willig, Mark Hahné, Henk Klompe, Tom Saat en Dick de Koning.
Inge Lardinois van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit nam het plan in ontvangst: "Fantastisch dat de biologische sector stappen wil blijven zetten om hun koplopersrol te blijven vervullen." Ze gaf namens het ministerie aan blij te zijn met deze ambities van het Biohuis, omdat die goed past bij de ambitie van LNV voor de ontwikkeling en groei van de biologische landbouw in Nederland.
Maria Buitenhuis (Biohuis) overhandigt het plan aan Inge Lardinois.
Drie jaar lang zijn er binnen de thema's strooisel, mest en veevoer pilots uitgevoerd met biologische ondernemers die vooroplopen in onder andere: Miscanthus als strooisel, Stikstof efficiëntie, krachtvoerteelt in samenwerking, et cetera.
Aan de hand van concrete voorbeelden uit de pilots en werd het duidelijk dat er veel uitdagingen maar wel degelijk mogelijkheden zijn voor zelf strooisel of veevoer telen en efficiënter bemesten. Gezien de cijfers en achtergronden uit het project lijken de ambities zoals geformuleerd in het sectorplan als haalbaar.
In het digitale magazine, gepresenteerd op de slotbijeenkomst, zijn alle geleerde lessen uit de pilots verzameld. Deze is hier te downloaden.
De conclusie van de dag: De sector is divers, zowel in ambitieniveau als in randvoorwaarden voor kringloopsluiting. Er liggen nog veel uitdagingen op gebied van kringloopsluiting en 100% kringloopsluiting is nog ver weg. Maar dankzij de innovatiekracht van ondernemers en de biologische sector als geheel zal biologisch koploper blijven in kringlooplandbouw.