Tholen - De Europese Commissie verlengt de toelating van glyfosaat met 10 jaar, melden ze in een persbericht. Vandaag hebben de lidstaten tijdens een stemming in het comité van beroep niet de vereiste gekwalificeerde meerderheid bereikt om de goedkeuring van glyfosaat te verlengen of af te wijzen. Ook op 13 oktober bij een eerdere stemming ontbrak die meerderheid. De Commissie meldt dat dit betekent dat ze overgaan tot een verlenging van de goedkeuring van glyfosaat voor een periode van 10 jaar.
"Wanbeleid, druk gaat alleen maar toenemen"
Odin-directeur Merle Koomans van den Dries reageert als volgt: "Als het inderdaad verlengd wordt, dan is dat gewoon diep triest. Dat ze er gewoon niet uitkomen en maar gewoon verlengen, terwijl iedereen inmiddels wel weet dat het niet oké is. Het is eigenlijk te treurig dat dit gewoon kan, het is echt wanbeleid. Ze komen er niet uit, dus dan gaan we maar door met iets wat niet goed is. Durf dan als Commissie een standpunt in te nemen en zeg wat mij betreft: we kunnen niet van de ene op de andere dag van 100 naar 0 en daar gaan we dan een plan op trekken. Dit is gewoon helemaal niks. Wat ons betreft betekent dit dat we de druk verder moeten opvoeren. Tussentijds schijnen ze namelijk ook nog van standpunt te kunnen gaan wijzigen, daar focussen we dus maar op. We moeten de druk opvoeren en aankoersen op een situatie waarbij alleen een minderheid het nog eens is met het gebruik van glyfosaat en het gebruik alsnog van tafel gaat."
"Vertaal je woede in koopkracht"
Michaël Wilde, directeur van Bionext, spreekt over een inktzwarte dag: "We zijn diep teleurgesteld over dit besluit. Dit is een inktzwarte dag voor iedereen die een schone natuur en milieu een warm hart toedraagt en zich zorgen maakt over waar we heen gaan met de planeet. Als biologische sector bewijzen wij al decennia dat je prachtige gezonde producten kunt telen zonder dit middel. Massaal zijn er mensen tegen glyfosaat, tegen hen wil ik zeggen: vertaal je woede in koopkracht en koop vooral biologische producten."
"Voldoende aanleiding om je zorgen te maken over glyfosaat"
Volkert Engelsman van de Robin Food Coalitie houdt nog een kleine slag om de arm. "Het is een verwarrende zaak, wat alles met de Brusselse besluitvorming te maken heeft. De lidstaten zijn het niet eens geworden, maar we weten nog niet zeker wat de commissie op 15 december gaat beslissen. Wel is dit ronduit slecht nieuws en ik weet oprecht niet welke kant het op zal gaan. Er is nog een mogelijkheid dat afzonderlijke lidstaten besluiten dat het in hun land alsnog niet wordt toegestaan. Duidelijk is dat er veel verdeeldheid is over het thema. In landen als Duitsland en Frankrijk, blijkt net als in Nederland een grote meerderheid tegen glyfosaat te zijn."
Hij benadrukt dat de enorme weerstand tegen glyfosaat het gevolg is van het feit dat de bewijsvoering ertegen steeds duidelijker wordt. "Er kleven gezondheidsrisico’s aan, bijvoorbeeld Parkinson en kanker. Daar moeten we op inspelen. Wij laten nu mensen de Piskijker invullen en tonen vervolgens aan wat er gebeurt als je een tijdje biologisch eet. Er is voldoende aanleiding om je zorgen te maken over glyfosaat in je systeem."
"Als het gaat om glyfosaat staan alle seinen op donkerrood"
Udea-directeur Erik Does reageert als volgt: "De politiek heeft een zorgplicht voor de burgers. Toch handelt het anders. Als het gaat om glyfosaat staan alle seinen op donkerrood. Door uitstel worden de negatieve gevolgen voor de gezondheid en de natuur groter. Het sterkt ons om te blijven strijden voor een gifvrije landbouw. Met een steeds groter wordende groep consumenten kiezen we voor een voedselketen waarin alles klopt. Eén die laat zien dat het wél anders kan. Als consument heb je een keuze. Kies voor biologisch. Kies voor jouw gezondheid. En jouw koopgedrag draagt bij aan een radicale verandering naar een gifvrije landbouw."
In het persbericht van de Europese Commissie staat het volgende:
Vandaag hebben de lidstaten tijdens een stemming in het comité van beroep niet de vereiste gekwalificeerde meerderheid bereikt om de goedkeuring van glyfosaat te verlengen of af te wijzen. De stemming van vanmorgen volgde op een eerdere stemming in het 'Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed' (SCOPAFF) op 13 oktober, waarbij de lidstaten ook niet de vereiste meerderheid behaalden om het voorstel te verlengen of te verwerpen. In overeenstemming met de EU-wetgeving en bij gebrek aan de vereiste meerderheid in beide richtingen, is de Commissie nu verplicht om een besluit te nemen vóór 15 december 2023, wanneer de huidige goedkeuringsperiode afloopt. Op basis van uitgebreide veiligheidsbeoordelingen die zijn uitgevoerd door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) en het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA), samen met de EU-lidstaten, zal de Commissie nu overgaan tot de verlenging van de goedkeuring van glyfosaat voor een periode van 10 jaar, met inachtneming van bepaalde nieuwe voorwaarden en beperkingen. Aanpassingen omvatten een verbod op het gebruik vóór de oogst als droogmiddel en de noodzaak van bepaalde maatregelen om niet-doelorganismen te beschermen.
De lidstaten zijn zelf verantwoordelijk voor de nationale toelating van gewasbeschermingsmiddelen die glyfosaat bevatten en blijven de mogelijkheid houden om het gebruik ervan op nationaal en regionaal niveau te beperken als zij dit nodig achten op basis van de resultaten van risicobeoordelingen, waarbij met name rekening moet worden gehouden met de noodzaak om de biodiversiteit te beschermen.
Verdere reacties
Op social media is het besluit ook een hot topic. Een aantal van de reacties:
Hans van Mierlo, marketing manager bij Udea, zegt het volgende: "Ongelooflijk. Onze gezondheid, van de natuur en onze volgende generatie lijkt minder belangrijk. Eet biologisch, stem met je vork. Daar hoef je niet op te wachten tot 22 november. Samen veranderen we de wereld elke dag. Karretje voor karretje, mandje voor mandje, bord voor bord."
Christianne de Kort: "Dikke vette middelvinger naar alle bijen, wormen, vogels, boeren en burgers. We gaan lekker door met gif spuiten tot we al het leven kapot hebben gemaakt. Het gif zit in de aders van Brussel mensen. Een overwinning voor de lobby van de gifindustrie. Steun dit systeem niet langer en doe je boodschappen bij een winkel die inkoopt bij boeren die geen glyfosaat gebruiken. Boeren die weg blijven van de grote chemiereuzen en zorgen dat we de kostbare landbouwgrond kunnen blijven gebruiken voor voedselproductie in plaats van afschrijven."
Bij Ecotone zijn ze sprakeloos: