Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
16e 'Niedersächsischen Fachforum Ökolandbau' in Hannover

Biologische sector verkent mogelijkheden

Hoe kunnen er strategieën worden gevonden waarmee de huidige uitdagingen in de biologische landbouw kunnen worden aangepakt? Ongeveer 150 gasten kwamen met ideeën over dit onderwerp op donderdag (2 november) in Hannover-Ahlem, tijdens het 16e 'Niedersächsischen Fachforum Ökolandbau' voor deskundigen op het gebied van biologische landbouw.

Het forum was georganiseerd door de Nedersaksische Landbouwkamer (LWK). Het motto was 'Kansen zien en benutten', en was gericht op landbouw, marketing en persoonlijke ontwikkeling. De 23 exposanten uit de biologische sector nodigden de bezoekers ook uit om te netwerken en te praten rond het lezingenevenement.

Foto: Katharina Bittner

Spreker Dr. Joachim Bischoff van het Centrum voor Akkerbouw en Plantenteelt van het Staatsinstituut voor Land- en Tuinbouw in Saksen-Anhalt deed verslag van zijn jarenlange experimentele werk op het gebied van vanggewassen en klimaatbestendige landbouwsystemen. Vanggewassen zijn onder andere belangrijk voor de bodemvruchtbaarheid en de opbouw van de bodemstructuur. "Alleen gesloten tussengewassen en een volledige bodembedekking hebben een onkruidonderdrukkend effect. Tussengewassen hebben het tegenovergestelde effect - namelijk waterverspilling door opslag van gewassen en onkruid," legde Bischoff uit.

Dr. Alexandra Wichura, hoofd van de afdeling Biologische landbouw van de LWK, gaf een overzicht van de huidige ontwikkeling van het biologische areaal in Nedersaksen en de marktsituatie. Experts uit het veld en adviesdiensten, evenals vertegenwoordigers van de autoriteiten, gaven hun persoonlijke indrukken.

Het algemene beeld dat naar voren kwam was een gespannen stemming onder de telers als gevolg van de krappe markt. Er zijn momenteel tekenen van een lichte versoepeling op de biologische markt in afzonderlijke segmenten, wat door veel bedrijven als positief wordt ervaren.

Spreker Martin Schochow richtte zich ook op klimaatbestendige gewassen die de uitdagingen van de klimaatverandering aankunnen. In zijn presentatie ging de bio-adviseur van de LWK in op de vraag welke gewassen in Nedersaksen toekomstige teeltalternatieven zijn. Hij presenteerde onder andere kikkererwten en het bijna vergeten boekweit.

Overschakelen van zomer- naar winteroogst, zoals bij winterhaver, zou ook een interessant alternatief kunnen zijn als de winters milder worden. "Winterhaver zou weer belangrijker kunnen worden met het oog op de klimatologische uitdagingen", was het oordeel van de expert.

Eberhard Prunzel-Ulrich, 1e voorzitter van de Vereinigung Norddeutscher Direktvermarkter e.V. en zelf een biologische teler uit de omgeving van Göttingen met 40 jaar ervaring in direct marketing, richtte zich in zijn presentatie op online marketing. Hij kwam tot de conclusie dat het online verkoopkanaal op dit moment voor de meeste bedrijven slechts een aanvulling is op boerderijwinkels of wekelijkse marktkramen. Bij het vervoer van kleine hoeveelheden goederen is enerzijds de logistiek een groot probleem, terwijl anderzijds ook rekening moet worden gehouden met de ecologische beoordeling.

Voor meer informatie: www.lwk-niedersachsen.de

Publicatiedatum: