Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De Nationale Piskijker laat zien hoeveel glyfosaat je eet

De Nationale Piskijker van Robin Food laat zien hoeveel glyfosaat je eet. "Mocht je daarvan schrikken: eet een tijdje biologisch en meet dan nog eens", aldus initiatiefnemer Volkert Engelsman. Robin Food, een nieuwe duurzame voedingscoalitie, wacht niet langer op de overheid om glyfosaat uit te bannen. Glyfosaat is het meest gebruikte bestrijdingsmiddel in de landbouw en wordt in verband gebracht met Parkinson, hersenschade en bepaalde vormen van kanker. Paul Polman (voormalig CEO Unilever), Marianne Thieme (oprichter PvdD), Prof Dr Derk Loorbach en Marjan Minnesma (Urgenda) hebben de test al besteld.

Pesticiden in je urine zijn helemaal niet nodig. Dat is wat Robin Food, een coalitie van duurzame pioniers in voeding, wil aantonen met 500 gratis urinetests. Volkert: "Pesticiden zitten helaas overal, dus ook in ons. Met deze test kom je erachter hoeveel. Valt die meting hoger uit dan je hoopt, dan raden we je aan om een tijdje biologisch te eten en het dan nog eens te meten. Eerdere experimenten in onder andere de VS, Denemarken en Zweden laten zien dat het gehalte glyfosaat en andere pesticiden dan sterk daalt."

Glyfosaat en gezondheid
Volgens 'big agro' is het gebruik van glyfosaat absoluut noodzakelijk, maar de biologische landbouw doet het al decennia zonder. De gevaren ervan zijn duidelijk. De Nederlandse Parkinsonvereniging waarschuwt ervoor. In Frankrijk wordt Parkinson officieel erkend als beroepsziekte voor landbouwers die werken met pesticiden. Glyfosaat wordt ook in verband gebracht met non-Hodgkin lymphoom (een vorm van kanker) en met schade aan het zenuwstelsel.

Over Robin Food
Robin Food is een coalitie van bedrijven, wetenschappers en talloze NGO’s die niet alleen van glyfosaat af willen, maar van alle chemisch-synthetische en schadelijke pesticiden in de landbouw. De kern van Robin Food zijn zo'n 50 biologische en duurzame koplopers uit het MKB zoals HAK, Gulpener, Levelt, Eosta, Greenyard, Odin, Leev, Ekoplaza, Tradin, Hutten Catering, en Ekomenu. Naast bedrijven hebben ook wetenschappers van Universiteit Maastricht, Erasmus Universiteit (Rotterdam School of Management), Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit, Radboud Universiteit Nijmegen, en talloze NGO's zich aangesloten bij de coalitie. Robin Food wil niet alleen wijzen op de gevaren van pesticiden: het doel is om alle relevante impacts van landbouw op mens en milieu transparant te maken. Volgens de Robin Food Coalition begint de transitie naar een inclusieve, duurzame landbouw met pioniers: kraamkamers voor het nieuwe normaal.

Klik hier voor meer informatie.

Publicatiedatum: