Een verschuiving naar een gezond en duurzaam voedingspatroon is essentieel voor de mens en de aarde. Tot op heden worden gezonde en duurzame voedingspatronen vooral onderzocht met behulp van wiskundige modellen. Deze modellen houden echter geen rekening met consumenten. Voor haar proefschrift heeft Lenneke van Bussel onderzocht wat consumenten denken over duurzame voeding, en hoe hun onderwijsniveau en mening over smakelijkheid, gezondheid en prijs een rol speelt bij duurzame voedselkeuzes. Het blijkt dat consumenten bij duurzaamheid denken aan een breed scala aan factoren, van voedselproductie tot consumptie en verspilling. Duurzame voeding wordt geassocieerd met gezond, lekker, maar duur.
Daarnaast bleek uit het onderzoek dat duurzame en gezonde voedingspatronen neutraler zijn van smaak dan voedingspatronen die minder duurzaam en gezond zijn, en dat hoogopgeleide consumenten wel gezonder, maar niet duurzamer eten dan lager opgeleide consumenten. De resultaten van dit onderzoek kunnen gebruikt worden om consumenten te stimuleren om gezondere en duurzamere voedselkeuzes te maken.
De onderzoekster hoopt vandaag te promoveren aan de Wageningen Universiteit.