Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Opsteker voor bio-sector: Kamermeerderheid stemt voor motie over gentechvrij voedsel

Tholen - De petitie voor gentechvrije voeding die de biologische sector onlangs in de Tweede Kamer overhandigde, heeft zijn vruchten afgeworpen. Vorige week diende Eva Akerboom van de Partij voor de Dieren een motie in over dit onderwerp, die door een meerderheid van de Kamer werd aangenomen. Volgens de motie moet de regering zich actief inzetten voor het waarborgen van de vrijheid van de consument om te kunnen kiezen voor voedsel zonder gentech, de wens van de biologische sector om gentechvrij te blijven en het tegengaan van monopolisering van ons voedsel.

De meeste partijen die bij de stemming aanwezig waren, inclusief de VVD, stemden voor. Alleen BBB, CDA en SGP stemden tegen deze motie.

Merle Koomans van den Dries, bestuurslid van de Biowinkelvereniging en directeur van Odin, is blij dat de zorgen van de biologische sector op deze manier in Den Haag op de agenda zijn gekomen. "We werden gisteren door de Partij voor de Dieren geïnformeerd dat ze deze motie gingen indienen, en dat de verwachting was dat de motie zou worden aangenomen."

De petitie werd ruim 45.000 keer ondertekend. Foto: Biowinkelvereniging

Patenten
Dat in de motie ook het 'tegengaan van monopolisering van ons voedsel' wordt genoemd, laat volgens Merle zien dat er een verband is tussen gentechnieken en patenten op planteigenschappen. De biologische sector is namelijk bezorgd dat eigenschappen van gewassen door het gebruik van deze nieuwe gentechnieken patenteerbaar worden. "Wij hebben aangekaart dat het hele patentenverhaal hier onlosmakelijk mee is verbonden. Dat heeft namelijk de dreiging in zich dat die eigenschappen langzaam maar zeker van slechts een paar partijen worden. Dat noemen ze monopolisering en dat vind ik eigenlijk wel een mooi woord voor iets dat we niet willen."

Tijdsdruk
Merle hoopt dat minister Adema snel met de motie aan de slag gaat, gezien de tijdsdruk die er is. "Het voorstel ligt nu in Europa en de verwachting is dat er dit jaar over gestemd gaat worden. Dan moet je niet te lang wachten als je er aanpassingen of aanscherpingen in wilt maken."

Ook vanuit andere lidstaten laat de biologische sector van zich horen. "Demeter is ook een van de partijen die in Brussel over dit onderwerp aan het lobbyen is. Maar de lobby van de voorstanders is ook heel sterk en die loopt al heel lang. Het zal nog niet meevallen om aanpassingen in het voorstel te krijgen. Maar niks doen is geen optie. Ondertussen zullen wij doorgaan met actie voeren. De petitie hebben we ingeleverd maar we kunnen nog veel meer doen. We gaan er zeker voor zorgen dat dit onder de aandacht blijft."

Opsteker
Michaël Wilde van Bionext is ook erg blij dat de motie is aangenomen. "We hebben dit met een kleine groep toegewijde mensen in Den Haag op de agenda gekregen. Er is veel tijd in gestoken. Ik ben trots op de mooie samenwerking zowel binnen als buiten de biologische sector. Mijn dank en respect zijn voor de Partij voor de Dieren. Natuurlijk is het nog de vraag wat er nu verder gaat gebeuren, maar het is een enorme opsteker dat de Tweede Kamer deze motie steunt."

Ondertussen luidde IFOAM Organics Europe de noodklok over voorgestelde wijzigingen in het ontwerpvoorstel. Wijzigingen die in het nadeel zijn van de biologische sector. Klik hier om daarover verder te lezen.