Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Miguel Aceituno van Haciendas Bio (Spanje):

"Platerina heeft de wind in de zeilen”

In Spanje worden nog steeds pruimen geoogst, ondanks het enigszins complexe teeltseizoen. Gelukkig heeft de late voorjaarsvorst, met beelden van bloesems onder een ijslaagje, geen catastrofale gevolgen gehad voor de telers.

"Er is geen omvangrijke vorst- of hagelschade geweest zoals andere jaren, maar het weer heeft toch de ontwikkeling van de pruimen sterk bepaald. Bijna alle herkomstgebieden in Spanje lijden immers onder droogte en watertekorten. Hoewel we momenten met homogene kalibers hebben gehad, zijn er ook weken geweest dat de maten erg klein waren vanwege een gebrek aan water", vertelt Miguel Aceituno van Haciendas Bio. "In het begin van het seizoen is het eerste fruit altijd wat kleiner, maar dit jaar dus nog meer en ook het grote aanbod heeft de afzet geenszins bevorderd."

Er was niet alleen een gebrek aan irrigatiewater en veel kilo’s fruit aan de bomen, er was ook een overlap tussen de verschillende Spaanse teeltgebieden. Het goede weer zorgde immers op veel plaatsen voor een vroegere oogst. "In februari kwam de vruchtzetting van de vroege rassen snel op gang wegens het warme weer, terwijl de kou in maart dan weer een negatief effect had op de oogstvolumes en het seizoensbegin van een aantal middellate rassen. Zo overlapten sommige rassen uit Murcia dus met de oogst in Huelva en Sevilla. En de vroege rassen van Lérida en Extremadura kwamen ook samen op de markt. In het algemeen kun je stellen dat dezelfde rassen uit verschillende regio’s vaak samen in het schap lagen."

"Het grote aanbod zorgde in de conventionele sector voor enkele moeilijke momenten voor perziken en paraguayo’s. Vooral paraguayo heeft het sinds juli lastig gehad om goed te presteren op de markt", zegt Miguel. "Nectarine doet het over het algemeen goed, maar de pruimen hebben dit jaar toch wat tekortgeschoten in volume."

"Ondanks enkele specifieke problemen op bepaalde momenten is het door de band genomen een jaar geweest met veel productrotatie en gemiddeld goede prijzen."

"Wij bij Haciendas Bio hebben 15% minder geoogst dan vorig jaar, terwijl we ook een rassenvernieuwing doormaken. Toch kunnen we spreken van een behoorlijk normaal jaar, met een goede vraag en correcte prijzen voor ons biologisch fruit."

"Net als bij conventioneel zijn er ook in bio momenten geweest van aanbodoverschot. Dat gebeurt eigenlijk bijna altijd wanneer Frankrijk zijn intrede doet op de markt. Dit jaar was het goed merkbaar, met behoorlijke volumes van sommige producten zoals perzik."

"De abrikozenteelt op onze velden is vlot verlopen. We hebben zeer goede rassen. En over het geheel genomen is er minder biologisch aanbod geweest van deze fruitsoort dit jaar."

"Ten slotte mogen we de platerina niet vergeten. Die heeft het behoorlijk goed gedaan", benadrukt Miguel. "In het twaalf weken durende seizoen zijn we op vrijwel alle markten in de Europese landen en Scandinavië opmerkelijk aanwezig geweest. Het fruit had dan ook een goede kwaliteit en veel smaak. Platerina heeft de wind in de zeilen. Het is een product dat nog veel progressiemarge heeft. Ten onrechte wordt platerina soms voorgesteld als alternatief voor nectarine. Maar vanwege zijn smaak en vorm is het een product dat op zichzelf staat."

"Hoewel de mondiale bio-consumptie lijkt te zijn afgenomen, hebben wij het met ons fruitaanbod redelijk goed gedaan, met een omzet op het niveau van andere jaren en correcte prijzen. Bij Haciendas Bio hebben we jaarrond een breed assortiment groenten en fruit beschikbaar. We proberen de prijzen en kwaliteit van de producten te verdedigen en een goede service te leveren. Daardoor hebben we een acceptabel steenfruitseizoen kunnen aanbieden, zoals ook blijkt uit de feedback van onze klanten."

"Na het steenfruit is het de beurt aan kiwi, granaatappel en kaki, die we biologisch telen in Badajoz. Daarnaast is het groenteseizoen weer op gang getrapt in de kassen van Almería, waar we dezelfde goede resultaten hopen te halen."

Voor meer informatie:
Haciendas Bio
www.haciendasbio.com

Publicatiedatum: