Tholen - Gisteren vond een grote bestuurlijke ontmoeting in de bio-sector plaats. Hierbij waren de complete besturen van de drie verenigingen Biohuis, BioNederland en Biowinkelvereniging aanwezig, evenals Bionext-vertegenwoordigers en namens BioAcademy Platina Partners, het bestuur en team. De ruim 50 genodigden namen in de Tuinkamer van Antropia Driebergen deel aan een brainstormsessie rondom de mogelijkheden om als biologische beweging met elkaar de 'Fairness-waarde' verder te ontwikkelen en uit te dragen. Waar liggen de kansen? Duidelijk werd dat we aan de slag moeten met de vraag aan welke knoppen we moeten draaien om de volgersgroep groter te maken.
Klik hier voor de fotoreportage.
Na een drankje en feestelijk hapje heette Jan Groen als bestuurslid van BioAcademy iedereen welkom. Hij gaf aan dat het een lang gekoesterde wens was om al deze mensen bij elkaar te brengen voor een strategische brainstorm-ontmoeting.
Jan Groen.
5 jaar BioAcademy
Geertje Schlaman, coördinator van BioAcademy, gaf vervolgens een impressie van de ontwikkelingen in 5 jaar BioAcademy. Ze deelde ook wat ervaringen van gebruikers, onder meer over de leermodules die ontwikkeld zijn voor op de winkelvloer. "Deelnemers gaven aan veel meer een open houding te hebben op de winkelvloer, we zijn blij daaraan bij te kunnen dragen door het ontwikkelen van leermethodes." Ze benadrukte dat er veel kennis aanwezig is in de sector, maar dat het lastig is om dit op de plek te krijgen waar het moet zijn. Daaraan draagt het platform van BioAcademy bij.
Samenwerken rond 'fairness'
Edith Lammerts van Bueren nam daarna het woord. Zij ging onder meer in op de opgave waar de bio-sector nu voor staat: om op nog meer gebieden nog duurzamer te worden. Op het gebied van 'fairness' kunnen ondernemers in de bio-branche elkaar volgens haar nog veel meer inspireren. Door de verbreding van de sector gaan veel mensen op de minimumnormen zitten, Edith pleit er voor om het ontwikkelen van het sociale principe als één van de vier basiswaarden in bio, niet langer uit te stellen. Dit is noodzakelijk voor bio om in de voorhoede te blijven, op weg naar een betere wereld.
Edith Lammerts van Bueren.
Ze noemde onder het mom van 'Organic 3.0' een zestal sleutelelementen die van belang zijn om biologisch door te ontwikkelen, waarbij de nadruk in dit geval lag op 'Echte relaties door de hele keten: van boer tot consument'. Ze wil een lineair georganiseerde voedselketen ontwikkelen naar een 'ronde-tafel' georganiseerd voedselnetwerk. Samenwerking rond de Principle of Fairness is hierin essentieel. "De kern van dit principe is het ontwikkelen van echte relaties en hernieuwde samenwerkingsmodellen, ofwel broederschap." Daarbij noemde ze enkele voorbeelden: de samenwerking tussen de betrokken spelers in de sector om broederhanen een volwaardig leven te geven en de robuuste bio-aardappelketen waarbij samenwerking in plaats van concurrentie voorop staat. Er zijn ook mogelijkheden in salarisbeleid, personeelsbeleid, participatie in beleid en mede-eigenaarschap.
Edith wil de drempel verlagen om op sociaaleconomisch vlak stappen te nemen door elkaar te inspireren van mogelijkheden op dat vlak. "Ik zou ontzettend graag willen dat bio daar koploper in wordt."
Merle Koomans van den Dries.
Praktijkvoorbeelden: Odin en Robin Food Coalition
Daarop volgend gaven Merle Koomans van den Dries namens Odin en Volkert Engelsman namens de Robin Food Coalition een korte presentatie. Merle vertelde over de idealen van Odin en hoe de sociaaleconomische waarden in de coöperatie in de praktijk handen en voeten krijgen, maar zei ook dat dat geen makkelijke weg is.
Volkert Engelsman.
Volkert ging in op de idealen van de Robin Food Coalition, waarbinnen een krachtenbundeling plaatsvindt om de zaken in de keten transparanter te maken op zowel sociale als ecologische impact. Binnenkort introduceert de coalitie de Nationale Piskijker. "Duurzaamheid is complex, dus we willen aan de aanvoerkant de communicatie simpel houden. Zo gaan we een Nationale Piskijker invoeren. Dit is een soort bevolkingsonderzoek waarbij men een plasbuisje op kan sturen, waarbij gekeken wordt naar het gehalte glyfosaat en dergelijke. Als je dan schrikt, wat de meeste mensen zullen doen, raden we aan om een tijdje bio te eten en dan de verschillen te meten."
Frank Los.
Stil vergaderen
Onder leiding van Frank Los werd na de presentaties op een bijzondere manier (grotendeels) ‘in stilte vergaderd’. Iedereen mocht bij diverse uitspraken zijn/haar ideeën en gedachten delen op de welbekende kleurrijke post-its. "Op deze manier kan iedereen binnen 20 minuten zijn zegje doen", aldus Frank. Gezamenlijk werden ingebrachte kansen maar ook beren op de weg besproken. Frank daagde de sector uit om imperfectie en broederschap te tonen en daardoor juist mensen aan te trekken. "Hoe krijgt Starbucks het bijvoorbeeld voor elkaar om mensen 4/5 euro voor koffie te laten betalen? Klanten hebben meer sympathie voor een eerlijk verhaal dan voor gladde praatjes. Starbucks doet dus iets waardoor de knop omgaat bij de klant, dan heeft die er geld voor over. Waar zit die knop bij bio dan?"
"Van biosector naar biobeweging"
Daar haakte Jan Groen in zijn afsluitende woorden op in: "Aan welke knoppen gaan we draaien om de volgersgroep groter te maken?" Jan benadrukte nogmaals dat we binnen de branche de krachten moeten bundelen. "Het gaat er om: hoe krijgen we op tafel wat ons dwars zit en hoe kunnen we elkaar inspireren? De fairness zit in onze genen en dit moeten we met elkaar gaan oppakken. We moeten van een biosector weer naar een biobeweging gaan."
Afsluitend diner.
Klik hier om de fotoreportage te bekijken.
Voor meer informatie: www.bioacademy.nl