Tholen - 'Glyfosaat: NEE', was het thema van de BioBorrel in Amsterdam gisterenavond. Aanstaande vrijdag 13 oktober beslist de Europese Commissie of glyfosaat verboden zal worden. Een mooi moment dus om hier eens wat dieper op in te gaan. De mening van politicoloog Nathalie Kelderman, die zelf op 46-jarige leeftijd de diagnose Parkinson kreeg, is duidelijk: "Het is een complex krachtenspel tussen politiek, de agro-industrie, boeren en burgers. Ik vind dat de tijd rijp is dat het belang van de burgers toch echt zwaarder zou moeten wegen omdat er zoveel bewijsmateriaal is dat het in ieder geval schadelijk is. Daarom zou het van de markt gehaald moeten worden. De gezondheid van burgers moet boven het economisch belang staan. Mijn oproep dus aan Adema, ik hoop dat hij dit hoort: 'Stem vrijdag tegen!'."
Thomas van Hasselt heet alle aanwezigen welkom
Mathilde Meijers vertelt namens de organisatoren van de BioBorrel dat zij heel verheugd waren over het feit dat Nathalie er namens de Parkinson Vereniging bij kon zijn. Ze gaf voor het eerst in zes jaar weer eens voor een groot publiek een presentatie. “De aanwezigheid van Nathalie, omdat zij zelf Parkinsonpatiënt is, gaf echt een extra dimensie aan de bijeenkomst. Het feit dat zij op 46-jarige leeftijd de diagnose kreeg, toont maar weer aan dat Parkinson niet alleen iets is voor oudere mensen. Een op de drie mensen die het krijgt is jonger dan 65 jaar en daar zijn ook 20'ers en 30'ers bij. Daarom zijn dit soort bijeenkomsten heel belangrijk, om dit soort feiten tussen de oren van een groter publiek te krijgen."
Nathalie Kelderman aan het woord.
Er kwamen weer relatief veel nieuwkomers op de bijeenkomst af. Mathilde: "Dit viel bezoekers die regelmatig naar de BioBorrel komen ook op. Hier zijn we heel blij mee. We kregen goede reacties op de presentaties. Duidelijk is dat de consensus binnen de bio-sector groot is, we willen met z'n allen van glyfosaat af. Het overzicht dat Nathalie gaf van de wetenschappelijke argumenten hiervoor was duidelijk en overtuigend."
Kim Huppertz legt een stelling voor ('Zonder landbouwgif, niet genoeg voeding').
Na Nathalie kwam bio-wijnproducent Derrick Neleman aan het woord. Voor Derrick is wijn de manier om meer bewustwording te krijgen over onder meer het gebruik van pesticiden en herbiciden. "Statistisch is wijn in de supermarkt het product waarover de mensen de meeste achtergrondinformatie willen krijgen. En dat is een heel goede ingang om te vertellen wat het verschil tussen biologisch en niet-biologisch is en hoe je op een goede manier met de aarde bezig kunt zijn. De wijngaarden van Neleman liggen in Valencia, middenin een natuurgebied met een grote biodiversiteit. Het wijnhuis werkt samen met de natuur en kiest bewust voor lokale, authentieke druivenrassen die niet alleen mooie en unieke smaken geven, maar de rassen passen ook beter in deze omgeving. Ook hierdoor ontstaan minder plagen die bestreden moeten worden", vertelt Mathilde.
Derrick Neleman.
Tussen en na de presentaties was er zoals altijd gelegenheid om wat vragen te stellen. En naderhand volgde de daadwerkelijke borrel.
Thomas van Hasselt (BioBorrel), Kim Huppertz (BioBorrel), sprekers Nathalie Kelderman en Derrick Neleman en Jan Groen (BioBorrel).
Voor meer informatie: www.debioborrel.nl