Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

9 oktober: Bio-bedrijven openen de deuren tijdens Landelijke Demodag Duurzame Landbouw

Op maandag 9 oktober openen de Demobedrijven Duurzame Landbouw hun deuren voor ondernemers. Deze dag staat in het teken van alle kansen en mogelijkheden die er zijn om een volgende stap met je bedrijf te zetten. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit laat weten dat de volgende biobedrijven meedoen:

Melkveebedrijven:

  • Boerderij tussen de Hagen in Stoutenburg. Een biologische melkveehouderij uitbreiden met kleinschalig houden van kippen, varkens huisverkoop en silvopasture, een vorm van agroforestry door combinatie van houtige gewassen en vee.
  • Melkveehouderij Peter Oosterhof in Foxwolde. Al 5 generaties lang worden er koeien gemolken op dit bedrijf. Vroeger werd dit werk uitgevoerd door boeren, vandaag de dag door een voedselproducerend natuurbeheerder, zoals Peter zichzelf gekscherend noemt.
  • Melkveehouderij Hillekens Hoeve in Etten-Leur. De familie Verhulst werkt biologisch, natuurinclusief en ook agroforestry heeft een plekje op het bedrijf.
  • Melkveehouderij Sprangers in Kaatsheuvel. Sjaak en Suzanne Sprangers melken 62 jerseykoeien op biologische wijze aan de rand van het Noord-Brabantse park Loonse en Drunense duinen.
  • Melkveehouderij De Beekhoeve in Kamerik. Koos van der Laan stapte 35 jaar geleden in het ‘gemiddeld gangbare’ bedrijf met de visie om zoveel mogelijk gras van het eigen bedrijf te produceren, en daarmee zo min mogelijk krachtvoer aan te hoeven kopen. In 1998 werd het bedrijf met deze visie biologisch.
  • Melkveebedrijf De Eenzaamheid in Warmond. Op dit bedrijf wordt ingezet op natuur- en weidevogelbeheer en nevenactiviteiten, zoals zelf kaas maken en deze afzetten via lokale en internationale kanalen.

Tuinbouwbedrijven:

  • Tuinbouwbedrijf Aldo in Dongen: De eigenaren hebben naast een kas, 4,5 hectare land met onder andere een voedselbos.
  • Tuinderij De Es in Haaren: Op deze tuinderij wordt al 40 jaar biologische producten geteeld.
  • Pixelfarming Campus, Arend Koekoek in Almkerk: dit bedrijf houdt zich bezig met robotica, kleine machines en AI in de tuinbouw.
  • Bloembollenbedrijf Huiberts. In 2014 startten John en Johanna Huiberts met het telen van bloembollen op biologische wijze. Nu zien ze veel resultaten.

Groen Vonk
Onder de noemer 'De Groene Vonk: duurzaam ondernemen werkt aanstekelijk' bundelen de demobedrijven hun krachten om hun verhaal over verduurzaming te delen met ondernemers uit alle sectoren. Op hun bedrijven vertellen zij over risico’s nemen, fouten maken, successen vieren en het creëren van perspectief voor de toekomst van je bedrijf.

Aanmelden
Hier kunnen geïnteresseerde agrarische ondernemers zich aanmelden voor de Landelijke Demodag Duurzame Landbouw. En hier is het mogelijk om een bezoek te plannen.

Bron: Ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit

Publicatiedatum: