Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nieuwe data voor het najaar

Biodyneren in de nazomer

De BD-Vereniging organiseert biodynamische diners op biodynamische boerderijen om de oogst samen te vieren. De kok zet met biodynamische inzichten het werk van de boer voort in de keuken. Dat geeft verrassende gerechten vol levenskracht, voedend voor lichaam, ziel en geest. Vooraf aan de maaltijd krijgen de gasten een rondleiding over het bedrijf. Het belang van de samenhang tussen de vele processen op het land wordt zichtbaar. Daarna gaan gasten, boer en kok samen aan tafel en is er gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan. Dit jaar doen zo’n twintig boerderijen mee aan het project Biodyneren.

Rondleiding voor het diner bij de Noorderhoeve.

Karnemelk en boter
Op 9 september gaf Ilse van den Bosch een diner bij de Noorderhoeve in Schoorl. Het was het derde diner aldaar dit jaar en was al twee maanden van te voren uitverkocht. Ilse: "Als ik goed op schema ben, doe ik het laatste stukje mee van de rondleiding. Afgelopen zaterdag haakte ik aan waar Jeroen Hak, tuinder op de Noorderhoeve, enthousiast zijn verhaal afsloot met: ‘Koeien met hoorns zijn meer heel.’ We deelden een hartig karnemelkdrankje uit en ik haakte aan met mijn verhaal. Koeien met hoorns behouden hun eigenheid. Die eigenheid van dieren en gewassen is ook van belang in een gezonde keuken. Zo gebruik ik volkoren granen, volwaardige zoetmiddelen en hou ik rekening met verhoudingen. Wanneer melk gekarnd wordt, zoals hier op de boerderij nog gebeurt, houd je per pakje boter 4 à 5 liter karnemelk over. Dan vind ik dat we deze verhouding in de keuken terug moeten kunnen zien. Karnemelk is een heerlijke zure smaakmaker in stoofpotjes, puree en stamppot. Daarnaast kun je er heerlijke drankjes van maken met allerlei kruiden en vers fruit.’ Jeroen: ‘Ik kan alleen boter verkopen als er ook karnemelk gedronken wordt.’

Op 23 september geeft Ilse een diner op Urtica de Vijfsprong in Vorden. Ilse: ‘Dat wordt een nieuwe ervaring. Ik kook daar samen met een kok van de boerderij en een cliënt.’

Boerderij Diner op Urtica de Vijfsprong
Zaterdag 23 september
Tijd: 16.30 uur rondleiding, 18.00 uur diner
Locatie: Urtica de Vijfsprong, Reeoordweg 2a in Vorden www.urticadevijfsprong.nl
Kosten: 44,50 euro
Meer info en aanmelden bij kok Ilse van den Bosch via [email protected] of 072-5644752

Biografisch kok
Willemien Erbrink verzorgde op 9 september een diner op de Hommelhoeve in Empe, een natuurboerderij met een uitgebreide zelfoogsttuin en een paar koeien. De koeien worden één keer per dag gemolken in plaats van twee keer. De melk wordt gedeeld met de kalfjes die de hele dag bij hun moeder kunnen drinken.

Willemien is biografisch kok. Zij gaat mee op de energie die er is en brengt deze met haar gerechten in beeld en in smaak: ‘Er is veel hier op de Hommelhoeve, in een sfeer waar alles kan. Dit enthousiasme heb ik weerspiegelt in het menu. Van alles wat er geoogst kan worden, heb ik veel verschillende kleine gerechtjes gemaakt. Het werd een hele bonte avond.’

Dineren op de Hommelhoeve.

Op 7 oktober geeft Willemien een tweede Biodyner, nu bij De Zonnegaard in Voorst. Willemien: ‘Dat is een heel andere plek. Dit wordt een heel geaard diner.’

Miene bij de Zonnegaard
Zaterdag 7 oktober
Tijd: start rondleiding 17.00 uur, 18.00 uur diner
Locatie: Appenseweg 7 in Voorst
www.dezonnegaard.nl
Kosten: 44,50 euro
Kok: Willemien Erbrink
Meer info en aanmelden: Miene eten & ervaren via [email protected]

Biodyneren gaat door in de herfst
Biodyneren gaat door in de herfst. Bijvoorbeeld in de kas op Warmonderhof. Warmonderhof organiseert opleidingen en trainingen voor biologisch-dynamische landbouw en veeteelt in Dronten, gevormd door Stichting Warmonderhof en Aeres MBO Dronten Warmonderhof. Samen bieden zij een 'vrijeschool' mbo aan in de vorm van wonen, werken, leren. Hier wordt hard gewerkt aan landbouw met zin, voor een duurzame toekomst.

Eten in de kas bij Warmonderhof
Zaterdag 7 oktober
Tijd: 16.00 uur welkom, 16.30 uur rondleiding, 17.30 uur aan tafel Locatie: Warmonderhof, Wisentweg 12 in Dronten, www.warmonderhof.nl
Koks: Jesse Koopmanschap en Aart van den Berg
Kosten: 55,- euro inclusief dranken arrangement
Meer info en aanmelden: [email protected]

Biodyneren gaat door in de herfst. Bijvoorbeeld boven de stal met uitzicht op de koeien en de kaasmakerij.

Dineren bij Noorderlicht
Donderdag 12 oktober + zaterdag 2 december
Tijd: 16.45 welkom, 17.00 uur rondleiding, 18.00 uur diner
Locatie: Kaasboerderij Noorderlicht, Gorissenweg 1 in Noordeloos, www.kaasboerderij-noorderlicht.nl
Meer info en aanmelden bij Machteld Hermens: [email protected]

Biodynamisch Dineren op ‘t Leeuweriksveld
Zaterdag 16 september en 4 november
Tijd: 16.00 uur start rondleiding - 18.00 uur start diner
Locatie: Zandzoom 72 in Emmen
www.leeuweriksveld.nl
Kosten: 27,50 euro
Meer info + aanmelden: kok Alberta Rollema via www.oogstenkokeneneten.nl en 06-19199934

Sophia’s Tuindiner
Zaterdag 23 september
Tijd: 17.00 uur
Kosten 55,- euro
Locatie: Sophia’s Tuin, Seterseweg 7, Oosterhout, www.sophiastuin.nl
Meer info en aanmelden bij kok Marion Pluimes: via www.thelofflychef.nl/tuindiners

De Grote Wiede Oogstdiner
Zaterdag en zondag 21 en 22 oktober
Tijd: 16.00 uur ontvangst, 16.30 uur rondleiding, 18.00 uur diner
Locatie: De Grote Wiede, Rijnvis 46 in Hulshorst
www.degrotewiede.nl
Kosten: 55,- euro
Evrim Kurc, www.biobasis.nl
Meer info en aanmelden via deze link.

Voor meer informatie en meer data kijk op www.bdvereniging.nl/biodynamisch-dineren.

Publicatiedatum: