Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Wisselwaar leidde al tot een besparing van ruim 150.000 plastic verpakkingen

"Op naar het miljoen in 2024"

Op Duurzame Dinsdag vieren ze bij Udea en IDorganics dat ze met Wisselwaar in zeven maanden tijd maar liefst 150.000 plastic verpakkingen hebben bespaard. "Op naar het miljoen in 2024", zegt Jetse Schokker, eigenaar van IDorganics, een bedrijf dat biologische grondstoffen zoals noten, zaden en vruchten bewerkt, mixt en verpakt. Jetse is de bedenker van het plan om losse granen, pitten en peulvruchten in statiegeldpotten te verkopen.

Jetse Schokker.

"Ik zag de herbruikbare yoghurtpot en ik dacht: Dat is ‘m! Ik ben hiermee naar Udea gegaan en daar is het idee voor Wisselwaar omarmd. Omdat zero waste bij de filosofie van ons bedrijf past, leverden we onze producten al langer in zelftapsilo’s. Voor de biospeciaalzaken van Udea zocht ik nog naar een geschikte afvalvrije verpakking."

Udea en Jetse werkten vervolgens intensief en vruchtbaar samen aan het concept Wisselwaar: de statiegeldfles van 70 cent, die na inlevering langs de wasserij gaat en vervolgens bij IDorganics een nieuwe inhoud krijgt. Begin januari 2023 stonden de eerste potten Wisselwaar in de winkel en kon de consument kiezen voor een duurzame verpakking. De keuze voor de consument is zeer breed: cereals, rijst, peulvruchten, granen, noten, pitten en zuidvruchten en sinds kort ook losse thee.

Pompoenpit uit eigen land
IDorganics wil de footprint van haar producten ook op andere terreinen verkleinen. "Onze pompoenpitten kwamen helemaal uit China in grote containerschepen. Nu kopen we lokaal in bij biologische pompoenpitboeren uit Oost-Nederland. Die pitten zijn ook nog eens mooier en groter dan de Chinese. Daar hangt helaas wel een iets hoger prijskaartje aan. Wij willen natuurlijk wel een faire prijs betalen aan de boeren en de bedrijven die de pitten schoonmaken." Inmiddels is ook de Chinese boekweit en Zuid-Amerikaanse quinoa vervangen door lokale biologische teelt.

Werknemers met een beperking
Een mooie aanvulling op dit faire product: bij IDorganics bestaat bijna de helft van het personeel uit mensen met een beperking, mentaal en fysiek. "Dat sluit aan bij onze zero waste filosofie. Iedereen kan meedoen. Tot mijn 35e heb ik in de gezondheidszorg gewerkt, vaak met mensen met een beperking. Het voelt goed om deze mensen nu werk en een goede dagbesteding te kunnen geven. Dat is immaterieel rendement."

Alle inspanningen zijn niet onopgemerkt gebleven: Wisselwaar is uitgeroepen tot winnaar van de Packaging Award 2023 in de categorie Duurzaamheid Food en is door het publiek verkozen tot winnaar van het 'Biologisch product van het jaar 2023'.

Bron: Udea

Publicatiedatum: