Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Teler Pieter Vandooren:

"Minder Franse concurrentie kan de biologische prei komend seizoen goed doen"

Tholen - Sinds een aantal weken is bij teler Pieter Vandooren de oogst van de nieuwe biologische prei van start gegaan. Het nieuwe seizoen ziet er, zo stelt de biologische teler uit het Vlaamse Hooglede, goed uit. "Voorlopig is de vraag goed, maar dat was vorig jaar rond deze periode ook. Begin oktober beginnen de meesten met de biologische prei, dus het is afwachten hoe de markt zich dan ontwikkelt", zo vertelt hij.

Pieter is nu zo'n 15 jaar geleden gestart met het teeltbedrijf in Hooglede. Nadat hij het overgenomen had van zijn ouders besloot hij zo'n 7 jaar geleden de omschakeling te maken naar biologisch en inmiddels bestaat het areaal uit ongeveer 45 hectare. "We telen op het moment bloemkool voor de diepvriesindustrie, knolselderij voor de industrie en deels voor de versmarkt, knolvenkel en prei voor de versmarkt. Daarnaast hebben we ook nog kleine aantallen van gember, meloenen en mini-groenten staan. Dat zijn echter puur hobbymatige activiteiten, hoewel de meloenen het afgelopen seizoen zeer leuk hebben gedaan en we daarin ook op gaan schalen komend jaar."

Voor de prei start nu dus het nieuwe seizoen voor het bedrijf, dat alles vermarkt via de REO Veiling en deels BioVibe. Een seizoen waar de ervaren teler met een positief gevoel op vooruit kijkt. "De kwaliteit is dik in orde. In het gangbaar waren er nog wel wat problemen, maar opvallend genoeg hebben we in het biologische segment weinig last van ziektes. Trips valt nog mee. Soms is het in drogere jaren nog wel eens moeilijker, omdat je geen behandeling hebt, maar dit jaar valt het alleszins mee met mooie opbrengsten. Het blijft natuurlijk afwachten. Echter was het vorig jaar heel slecht, maar dit jaar lijkt het zich toch een beetje te herstellen."

Aan de afzetkant is het slechtste, zo legt Pieter uit, inmiddels ook wel gepasseerd. "Ik ben bevriend met een biologische varkensboer en daar blijft het dramatisch. Daar is het met zo'n 40 procent verminderd, maar in de groenten is de stijgende lijn toch weer ingezet. De retail waar we aan leveren ziet de verkoop weer stijgen. We moeten ook positief blijven natuurlijk. We hebben een jaarcontract met de retail en dagverkoop met BioVibe en die combinatie bevalt ons goed."

Een voordeel hierbij is ook dat er komend seizoen weer mogelijkheden lijken te liggen door een mindere Franse oogst. "Vorig jaar was de prijs flink naar beneden gegaan, omdat er druk was vanuit het Franse product. Echter horen we toch dat er best wat Franse telers weer omgeschakeld zijn naar gangbaar, waardoor er minder Franse biologische prei beschikbaar zal zijn. Dat is natuurlijk voordelig voor ons. Nederland heeft daar minder last van, maar zeker Walloniƫ kijkt wel naar Frankrijk zodra er daar meer prei beschikbaar is."

Toch blijft onkruidbestrijding ook voor de teler een heikel punt. "Onkruid blijft altijd lastig. Het is echt iets waar we constant alert op moeten zijn. In de periode juni tot en met augustus moet je altijd wakker blijven. Dan kan het soms op een dag aankomen. Als je dan een dag te laat ben met de wiedeg kan het zomaar zijn dat je een groot deel van je oogst verpest. Al met al ziet het er desalniettemin goed uit. De teelt staat er goed op, maar nu moet enkel de vraag nog volgen", besluit Pieter.

Voor meer informatie:
Pieter Vandooren
+32472292756
[email protected]