Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe eisen voor wijnetiketten

Alcohol en voorlichting voor de consument is al een ruime tijd een punt van discussie binnen de Europese Commissie. De consument zou te weinig geïnformeerd worden. Voor wijn komt daar per 8 december 2023 verandering is.

Voor etiketten van wijn worden drie punten verplicht: voedingswaarde, ingrediëntenlijst en datum van minimale houdbaarheid, enkel in het geval van een de-alcoholisatie behandeling waarna het alcoholgehalte minder dan 10% bedraagt.

Foto: Scott Warman via Unsplash

Een wijnetiket moet reeds de volgende informatie bevatten: alcoholgehalte, allergenen, inhoud, naam van de bottelaar, producent, importeur of verkoper, land van herkomst, lotnummer en indien van toepassing: de aanduiding BOB of BGA, met het gebied van herkomst
Facultatief blijven: het zwangerschapslogo, kwaliteits- of smaakaanduidingen, het oogstjaar, druivenras(sen) en de naam van het wijnhuis.

Voedingswaarde en ingrediënten op papier of op elektronisch etiket
Voor voedingswaarde moet enkel de energetische waarde, uitgedrukt met het symbool ‘E’ op het etiket staan en voor de ingrediënten moeten de allergenen vermeld zijn. De volledige voedingswaardevermelding en ingrediëntenlijst mogen elektronisch op te halen zijn. De producent kan hiervoor gebruikmaken van een U-label, waarbij de informatie via een QR-code te lezen is. Het U-label is speciaal voor de wijnsector ontwikkeld. Deze nieuwe regels gelden voor wijnen die na 8 december worden geproduceerd en geëtiketteerd.

Wetgeving
De huidige etiketteringsvoorschriften voor wijnbouwproducten zijn opgenomen in artikel 119 van Verordening (EU) nr. 1308/2013. Daarnaast zijn de wettelijke voorschriften uit Verordening (EU) nr. 1169/2011 van toepassing. De etiketteringsvoorschriften voor gearomatiseerde wijnbouwproducten, zoals opgenomen in Verordening (EU) nr. 251/2014, worden ook aangevuld met de voedingswaardevermelding en lijst van ingrediënten.

Voor andere alcoholische dranken is het voorlopig nog niet verplicht om voedingswaarden en ingrediënten te vermelden.

Bron: Normec Foodcare

Publicatiedatum: