Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"We waren de balans in het bedrijf een beetje kwijt en dit ging ons tegenstaan"

OpdeHim na koerswijziging verder met slechts 15 koeien

Tholen - Om zijn bedrijf weer in balans te krijgen kiest bio-boer Auke Stremler uit Jorwert voor een andere koers van boeren. Auke en zijn vrouw Rennie hebben 60 van de melkkoeien van Biologische Natuurboerderij OpdeHim aan collega-melkveehouders verkocht. De overgebleven 15 koeien vormen samen met het jongvee de basis van het bedrijf. Ook ligt de focus meer op de boerderijwinkel. Waarschijnlijk gaan ze nog een zorg- of recreatietak toevoegen. "Dat past goed bij ons. En we zien de laatste tijd dat het echt weer aantrekt in onze boerderijwinkel. We krijgen het steeds drukker", vertelt Auke.

Vanuit de omgeving kregen Auke en Rennie wisselende reacties op de verandering, zo geeft hij aan. "Veel klanten vinden het een opmerkelijke stap. En veel mensen betwijfelen of we er op deze manier van kunnen bestaan. Mijn vrouw en ik hebben geen twijfels. We gaan er gewoon voor. In 2010 zijn we van heel intensief boeren naar biologisch en natuurboeren omgeschakeld. Toen zeiden ze ook dat we het niet zouden redden en we zijn er nog steeds."

Auke en Rennie verkochten een groot deel van hun koeien.

Kalf bij de koe
Het bedrijf is sinds 2015 officieel biologisch gecertificeerd. Sindsdien leverde OpdeHim de biologische melk aan Farmel. Waarom hebben ze deze stap genomen? "Het stond ons tegen dat we niet precies wisten waar de melk naartoe ging. Nu zien we precies wie het koopt en dat vinden de klanten zelf ook mooi. We laten nu ook een aantal weken de kalfjes bij de koe lopen. Dus binnenkort hebben we kalf-bij-koe-melk en de mensen zijn laaiend enthousiast daarover. Wij willen een beetje inspelen op de vraag.”

Boekhouder
Hij geeft aan dat ze bewust hebben gekozen voor een andere koers van boeren. "We waren de balans in het bedrijf een beetje kwijt en dit ging ons tegenstaan. We molken 75 koeien op 50 hectare grond en van die grond pachten we 30 hectare van Natuurmonumenten. We moesten altijd voer bij kopen. In gesprek met een medewerker over de opties kwamen we tot de conclusie dat we prima rond zouden kunnen komen met minder koeien en de focus op de boerderijwinkel en het stukje natuurbeheer. Vervolgens heb ik de boekhouder in april om advies gevraagd over de mogelijke nieuwe werkwijze. Ik heb hem uitgelegd dat ik 60 koeien weg wilde doen, wilde stoppen met leveren aan de melkfabriek en dat we ons meer wilden gaan richten op de boerderijwinkel en het stukje natuurbeheer. Hij zei niet eens te hoeven rekenen en dat we daar helemaal niet minder van zouden worden. Toen besloten we het te doen en heb ik een dag later de veehandelaar opgebeld en aangegeven dat hij ruimte moest zoeken voor mijn koeien."

Uitdragen
Auke vertelt dat het besluit in de omgeving wel tot wat onrust leidde. "Men dacht dat we gingen stoppen, maar vervolgens hebben we duidelijk via social media gecommuniceerd dat we het anders gaan doen. Heel veel mensen vinden het wel een logische stap, maar we krijgen ook zeker verbaasde reacties." Wat de bio-boer betreft valt er nog veel terrein te winnen. "Belangrijk is dat we er met z'n allen aan moeten trekken om de biologische branche verder te brengen. We moeten het op een goede manier uitdragen. Ook in de omgeving van onze boerderij is echt nog werk aan de winkel. De mensen van dichtbij komen jammer genoeg nog niet veel bij ons. Wel hebben we klanten uit Leeuwarden, Sneek en Heerenveen. Mensen rijden soms gewoon een half uur om bij ons inkopen te komen doen."