Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Consolidatie en professionalisering op de biologische bessenmarkt"

Ongeveer drie jaar geleden besloot het management van het Zwitserse Räss Wildbeeren AG om het biologische fruitbedrijf volledig te herstructureren. Zowel de teelt van de drie hoofdgewassen aardbeien, frambozen en blauwe bessen als de fruitverwerking op het bedrijf werden uitgebreid. Daarbij werden de nicheproducten zoals amelanchierbessen (Amerikaans krentenboompje), gojibessen of haskapbessen niet uit het oog verloren. We spraken met Simon Räss, die samen met zijn broer Christoph het bedrijf in Benken (Kanton Zürich) runt, over het seizoen van dit jaar en de marktontwikkelingen op de lange termijn.

De eerste tussenbalans van het seizoen van dit jaar is overwegend positief, zegt de teler van biologische bessen. "In principe is het oogstjaar vrij goed begonnen met goed weer in de lente en zomer, zodat een gemiddeld tot goed oogstvolume kan worden verwacht. Over het algemeen is de biologische bessenteelt bijzonder veeleisend en er is ook een stagnatie in de areaalontwikkeling in Zwitserland."


Christoph en Simon Räss beheren samen het biologische fruitteeltbedrijf

Blauwe bessen en frambozen: mogelijkheden voor late rassen
"Momenteel is de oogst van biologische blauwe bessen in volle gang", vervolgt Räss. "We zijn een beetje terughoudend met de klassieke vroege rassen, die in juli worden geoogst. In plaats daarvan hebben we ons geconcentreerd op het telen van late rassen die vanaf augustus opkomen, precies in de periode dat er minder binnenlandse biologische producten beschikbaar zijn in Zwitserland. Dit past ook heel goed bij de personeelsplanning: de volumes van onze andere gewassen, zoals bramen, lopen dan terug, waardoor we het grootste deel van ons personeel kunnen inzetten voor de oogst van blauwe bessen." De piekperiode voor blauwe bessen duurt tot ongeveer week 35. Het areaal is voornamelijk beplant met het ras Aurora.

Ook bij de frambozen richt Räss Wildbeeren AG zich voornamelijk op de late teelt. "Zomerframbozen zijn extreem veeleisend, daarom concentreren we ons nu uitsluitend op herfstframbozen. We zitten nu in de belangrijkste weken, maar kunnen na het einde van het hoofdseizoen eind september tot in november vruchten oogsten," zegt Räss over het verloop van het seizoen. De rassen die worden geteeld zijn Enrosadira, Versailles en Paris. Voor bijna alle bessen kon dit jaar een lichte prijsstijging worden overeengekomen. Dit is niet genoeg om de hogere kosten te dekken, maar het is wel een belangrijke bijdrage."

Hoewel de herstructurering zich duidelijk heeft gericht op de belangrijke rassen aardbeien, frambozen en blauwe bessen, groeien en bloeien er nog steeds veel niche- en speciale bessen op het biologische bedrijf. Räss: "We kunnen deze niches goed blijven bedienen, hoewel ook gezegd moet worden dat er op dit gebied relatief weinig beweging in de markt is in vergelijking met de grote bessensoorten. Dat komt weer omdat er voor de meeste nicherassen maar een paar biologische telers zijn en de vraag ook vrij stabiel is." Tot zijn klanten rekent Räss de retail, biologische winkelketens en traditionele groothandels zoals de Zürcher Engrosmarkt.

Naast bessen voor consumptie levert Räss Wildbeeren AG ook bessen voor eigen verwerking, en biologische appelen en druiven voor de wijnindustrie.

Consolidatie en professionalisering
Volgens Räss zijn regionale biologische bessen nog steeds in de mode en heeft het marktsegment zich de afgelopen jaren enigszins gestabiliseerd. "Ongeveer vijf jaar geleden was er een hype en een overeenkomstige groei. Maar we zien nu dat er sprake is van consolidatie en professionalisering van de markt voor biologische bessen."

De grootste uitdagingen liggen niet zozeer in de afzet, maar in de productie, benadrukt Räss verder. "Vanuit de handel was en is er een zekere mate van ondersteuning. Economisch gezien is de biologische bessenteelt echter nog steeds erg veeleisend. De belangrijkste taken voor de komende jaren zijn het verlagen van de kosten en tegelijkertijd het optimaliseren van onze teelt. De belangrijkste uitdaging is immers om de juiste hoeveelheden in de gewenste kwaliteit te leveren."

Voor meer informatie:
Simon Räss
Räss Wildbeeren AG
Im Trügli 267
CH-8463 Benken, Zwitserland
+41 52 319 18 02
[email protected]
www.raess-wildbeeren.ch