Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Odin gaat met dubbel gevoel het zomerdal in

“Bij Odin gaan we met een beetje een dubbel gevoel het zomerdal in, zoals ik de zomerdip altijd liever noem”, vertelt directeur Merle Koomans. “We zijn heel positief over de ontwikkelingen binnen Odin, maar ook wel met zorgen over wat er in de wereld om ons heen allemaal gebeurt.”

Het team van Odin op de Biobeurs begin dit jaar.

Collega-directielid Jacqueline de Kool sluit zich daar bij aan. “Positief is natuurlijk dat we een goed eerste half jaar achter de rug hebben. De winkelomzetten vielen niet tegen en dat is na een wat taaiere periode vorig jaar natuurlijk heel fijn. Daarnaast hebben maar liefst 5 nieuwe Odin winkels kunnen openen”, vervolgt ze. “Eerst Veenendaal en daarna Winsum en Joure en nu vlak voor de vakantie nog Medemblik en IJburg. En dan hebben we daarnaast in een paar Odin winkels broodnodige verbeterklussen opgepakt, zoals in Arnhem, Eindhoven en Utrecht Biltstraat. En tussendoor in Marum ook nog het distributiecentrum uitgebreid en een koelcel gebouwd. En zijn er nieuwe assortimenten geïntroduceerd, zoals de LandGoed-jammetjes die erg goed lopen en de zaadvaste zaden van Bingenheimer Saatgut, maar bijvoorbeeld ook de Kia Charlotta nagellak. Er is door de collega’s gewoon heel hard gewerkt en daar ben ik super trots op.”

Nog even doorwerken voor de opening van Odin IJburg op zaterdag 22 juli.

De energie zit er goed in
“Het is alweer even geleden, maar de live Biobeurs in Den Bosch was ook super gezellig en geslaagd”, haalt Merle nog even terug. “Net als de eerste Moestuinbeurs op Marienwaerdt en de lentemarkt bij Gimsel Rotterdam. Ook hebben we leuke activiteiten georganiseerd over bijen, zaadgoed en kalfjes bij de koe. Maar ook met kunstenares Claudy Jongstra. En twee uitverkochte filmvertoningen met de bodemfilm Onder het Maaiveld. Inspirerend was de bijeenkomst met Demeter-licentiehouders om te kijken hoe we Demeter nog krachtiger op de kaart kunnen zetten. Mooi ook hoe de samenwerking met de Caring Farmers zich ontwikkelt. En daaruit volgend ook met Demeter-boerderij Ruimzicht. En niet te vergeten boerderij Eyckenstein, waarmee we in de cirkel van o.a. boerderij De Grote Voort van de Remeker-kaas en boerderij Braamstruik meewerken aan de afzet van jersey-stiertjesvlees.” Kortom, de energie zit er goed in het 40e levensjaar van Odin.

Jacqueline met Odin-collega Emiel op de Gimsel Lentemarkt.

Tegenstrijdig beleid overheid
“Ondertussen is er echter ook veel om je echt zorgen te maken”, vervolgt Merle. “De effecten van de klimaatverandering beginnen nu toch echt zichtbaar te worden. Met alle gevolgen van dien. Dan het gedoe in de Nederlandse politiek. Eindeloos is er in allerlei samenstellingen vergaderd over Landbouw Akkoord, Actieplan Biologisch en het Marktontwikkelingsplan voor de biologische sector. Hopelijk volgt op uitstel geen afstel.

En dan maken we ons natuurlijk echt zorgen over ons zaadgoed. Op 5 juli is het Europese wetsvoorstel voor aanpassing van de regels voor gentechnieken gepresenteerd en dat belooft zoals verwacht en gevreesd niet veel goeds voor de biologische sector. In Nederland is het nog niet helemaal doorgedrongen lijkt het, maar in Oostenrijk is de regering er al klip en klaar over: de voorgenomen aanpassing is onacceptabel. Het ontneemt de consumenten de keuzevrijheid en het brengt de co-existentie en de bio landbouw in gevaar, aldus de betrokken ministers. En dat zijn precies ook de argumenten om de petitie te tekenen die we vanuit de Biowinkelvereniging zijn gestart”, vindt Merle. “Mooi om te zien dat er steeds meer mensen en organisaties op onze actie aanhaken, van Caring Farmers en Toekomstboeren tot Greenpeace en Vrouwen voor Vrijheid. We zijn de 35.000 handtekeningen inmiddels al voorbij, maar we zullen de komende tijd nog wel wat andere acties in gang moeten zetten om op dit onderwerp het verschil te gaan maken. De lobby vanuit de voorstanders, grote multinationals die veel geld verdienen met kunstmest, bestrijdingsmiddelen en zaadgoed, is sterk. Niet voor niks dat je nu ziet dat ook het gebruik van glyfosaat weer voor 15 jaar toegestaan gaat worden, ondanks alle bewijzen die er zijn van de schadelijkheid voor mensen en biodiversiteit van dit bestrijdingsmiddel.”

Veredelaar Edwin Nuijten tijdens de diners met zaadvaste groenten in het Odin Foodcafé in Eindhoven.

Samen sterk
“We vieren dit najaar bij Odin onze 40e verjaardag en volgend jaar staat in het teken van 100 jaar biodynamische landbouw”, besluit Jacqueline. “We mogen trots zijn op wat we met elkaar gerealiseerd hebben, maar we zijn er nog lang niet en we mogen onze borst wel nat maken voor wat er aan krachten op ons af gaat komen. Laten we daarom nog meer de samenwerking opzoeken. Wij vanuit Odin met onze medewerkers en de nu al bijna 17.000 leden. Samen met al die consumenten, boeren, winkeliers, veredelaars, verwerkers, beleidsmakers en clubs die ook gaan voor gezonde voeding uit een vruchtbare maar ook dierwaardige landbouw met een eerlijk verdienmodel voor iedereen die daar een bijdrage aan levert. Zodat er voor de generaties na ons ook echt iets te vieren valt!”

Voor meer informatie:
Odin
[email protected]
www.odin.nl

Publicatiedatum: