Bloemstroken staan bekend als een van de belangrijkste elementen om de biodiversiteit in de biologische fruitteelt te bevorderen. De Duitse appelteler Clemens Köster gebruikt een innovatieve techniek om deze gemakkelijk te zaaien: door het centrale deel in de zaaimachine te scheiden, kan het bloemstrookzaad apart worden gezaaid. Dankzij het door de EU gefinancierde project BIOFRUITNET is deze effectieve techniek buiten de landsgrenzen verspreid en hebben andere biologische fruittelers er kennis van kunnen nemen, samen met vele andere innovaties.
In de afgelopen 3,5 jaar heeft BIOFRUITNET bestaande praktische en wetenschappelijke kennis over biologische fruitteelt verzameld en samengevat, en deze op grote schaal verspreid over de EU-landen via eenvoudige formaten zoals e-learning, podcasts, video's en korte artikelen. Bovendien hebben telers uit de hele EU deelgenomen aan bezoeken aan demonstratieboerderijen, waarbij ze kennis hebben uitgewisseld en sterke netwerken van biologische fruittelers en andere belanghebbenden in de sector hebben gecreëerd. Het project werd gecoördineerd door Naturland, dat 16 partners uit 12 Europese landen samenbracht.
Clemens Köster is slechts één van de vele biologische fruittelers die hun expertise hebben bijgedragen aan het project. Zijn bedrijf ligt in Noord-Duitsland, in het grootste fruitteeltgebied van Noord-Europa ("Altes Land") en is dus perfect geschikt om praktijken te testen en te introduceren en ze buiten de landsgrenzen te verspreiden. Tijdens een bedrijfsbezoek van BIOFRUITNET in de zomer van 2022 werden heggen ook voorgesteld als een maatregel om de biodiversiteit in boomgaarden te verhogen. En het heeft meer voordelen: roofvogels nestelen vaak in hogere bomen van hagen, zij eten de muizen in de boomgaarden op. Bovendien dienen hagen als bescherming tegen de drift van gewasbeschermingsmiddelen uit eventueel naastgelegen conventionele teelt.
Daarnaast zijn bodembeheer, bemesting en bescherming tegen ziekten en plagen de belangrijkste onderwerpen waarvoor veel individuele telers in Europa al oplossingen hebben bedacht, zoals Clemens Köster, en onderzoek is gedaan. Deze kennis is echter niet wijdverspreid en taal- en geografische barrières hebben vaak de uitwisseling tussen biologische landbouwbedrijven in de EU en tussen wetenschap en praktijk beperkt.
Binnen BIOFRUITNET waren de ervaringen van telers en hun beste praktijken het startpunt om de kennisstroom te bevorderen. De meest problematische obstakels voor de biologische teelt van pit-, steen- en citrusvruchten in Noord-, Centraal- en Zuid-Europa werden vastgesteld door het verzamelen en analyseren van informatie. De resultaten zijn verzameld in verschillende materialen (30 korte technische video's, 100 praktijk samenvattingen, vijf podcasts en drie e-learning cursussen) die beschikbaar zijn in verschillende talen op onderstaande projectwebsite. Door dit Europese kennisnetwerk op te zetten, zal het projectwerk ook na afloop van het project een langdurig effect hebben en het doel van de EU-strategie "van boer tot bord" ondersteunen, namelijk dat tegen 2030 25% van de landbouwgrond in de EU biologisch wordt beheerd.
Bron: www.biofruitnet.eu