Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gezamenlijke oproep aan de overheid: ondersteun de biologische sierteelt

Verschillende telers laten zien dat biologische sierteelt en afzet een verdienmodel heeft, maar worden benadeeld in het huidige systeem. Natuur & Milieu, Pesticide Action Network Netherlands en kwekerij Bloemrijk stellen in een gezamenlijke brief de overheid een driepuntenplan voor om deze situatie te veranderen. De brief is mede ondertekend door 9 andere organisaties en 49 sierteeltbedrijven.

De huidige situatie
In Nederland telen reguliere siertelers hun producten op slechts 5,66% van de totale oppervlakte landbouwgrond, maar gebruiken 23% van de totaal gebruikte bestrijdingsmiddelen (actieve stof). Volgens de NVWA is de naleving van voorschriften in de sierteelt in de kassen slecht: 40% van de bedrijven werden resten niet-toegestane bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Kassen blijken lekkages te hebben en vervuilen bodem en water. Daarentegen, draagt de biologische bloemen- en bollenteler bij aan de biodiversiteit, schone lucht, een gezonde bodem en schoon (drink)water.

Boeket met lupine en digitalis - van kwekerij Emilia's bloemen

In Nederland betalen biologische sierteeltbedrijven echter dubbel voor hun schone en gezonde productiewijze. Behalve dat de biologische teelt arbeidsintensiever is, moeten zij betalen om te laten zien dat ze echt biologisch telen – de certificeringskosten. Die kosten zijn een behoorlijke slok op een borrel voor dergelijke kleinschalige bedrijven. Ter vergelijking: in Denemarken bijvoorbeeld zijn aan deze certificering geen kosten verbonden.

De tijd voor verandering is rijp
De belangstelling van de handel, de consument en gemeenten in biologische sierteeltproducten neemt toe en mondjesmaat komen er meer aanbieders van bio-snijbloemen, bio-sierplanten en bio-bloembollen. Daarvoor moet volgens Natuur & Milieu, Pesticide Action Network Netherlands en de bio-telers nu doorgeschakeld worden, want op gebied van wet- en regelgeving valt nog veel winst te behalen voor een succesvolle transitie naar een gifvrije sierteelt.

Ze stellen daarom een driepuntenplan voor:

  1. Focus op de niet-vervuilers voor een succesvolle transitie naar een gifvrije landbouw. Geef de aandacht en de financiële middelen aan de natuurinclusieve en biologische telers, die het verdienen.
  2. Investeer in structurele bedrijfseconomische oplossingen voor een gelijk speelveld voor biologische telers. Alleen tijdelijke subsidies voor omschakeling is onvoldoende. Denk hierbij aan maatregelen op bedrijfsniveau: structurele compensatie van biologische certificeringskosten, geen btw op biologische producten, en een vergoeding voor aanleg en onderhoud van de blijvende natuurelementen die op biologische bedrijven veelvuldig aanwezig zijn.
  3. Zorg voor systeemprikkels vanuit het beginsel 'de vervuiler betaalt'. In andere landen is gebleken dat het beprijzen van bestrijdingsmiddelen op basis van hun toxiciteit en met terugsluis naar de agrarische sector heeft geleid tot een afname van het gebruik van de meest toxische middelen.

Het kan anders
Biologische telers die in de regio hun product afzetten, laten zien dat er een verdienmodel is. "Stimuleer dit model door onterechte kosten zoals die van de certificering weg te nemen. Dit geeft bestaande en nieuwe biologische telers een eerlijke kans", zo luidt de oproep.

Klik hier om de brief te lezen (daarin staat ook een overzicht van de onderschrijvende organisaties en sierteeltbedrijven).

Publicatiedatum: